Turcia provoaca Rusia. Ministrul de Externe al Turciei a venit de urgenta in Azerbaidjan, dupa ce Rusia a anuntat ca e gata sa se implice de partea Armeniei

externe

Ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a sosit duminica in Azerbaidjan, in plin conflict cu Armenia asupra Nagorno-Karabah, pentru a da asigurari cu privire la sustinerea acordata de tara sa Azerbaidjanului, la o zi dupa ce Armenia a cerut sprijin din partea Rusiei, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Suntem din nou la Baku, cu fratii nostri, pentru a reinnoi sprijinul nostru solid acordat Azerbaidjanului drag si a face schimb de opinii asupra ultimelor evolutii in Nagorno-Karabah”, a anuntat Cavusoglu pe Twitter.

Sambata, prim-ministrul armean Nikol Pasinian i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa inceapa consultari „urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia il poate oferi pentru a asigura securitatea tarii sale, invocand pactul de securitate colectiva dintre cele doua tari. In scrisoarea sa, Pasinian a declarat ca luptele se apropie de granitele armene si a acuzat din nou Turcia ca sprijina Azerbaidjanul.

Rusia a raspuns ca ea va acorda Armeniei tot sprijinul necesar in cazul in care confruntarile vor ajunge pe teritoriul armean, dat fiind ca pactul de aparare nu se extinde si asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah. Purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, a precizat ca vor fi discutate „formate concrete” pentru asistenta.

Din 27 septembrie, fortele azere si cele din Nagorno-Karabah sustinute de Erevan se confrunta din nou. Pana acum, trei incercari de armistitiu umanitar au fost spulberate.

Nagorno-Karabah a facut secesiune fata de Azerbaidjan in anii 1990, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de persoane stramutate.

Comentarii: