Turcia reactioneaza cu FURIE dupa ce negocierile pentru aderarea la UE au fost inghetate

externe

Ministrul afacerilor europene de la Ankara, Omer Celik, a calificat joi drept „nula si neavenita” rezolutia Parlamentului European care solicita suspendarea temporara a negocierilor de aderare cu Turcia, relateaza Agerpres.

Aceasta decizie este „nula si neavenita, denota o lipsa de viziune si va ramane in istorie ca fiind o decizie foarte proasta”, a declarat Omer Celik, intr-o conferinta de presa televizate.

Parlamentul European si-a justificat decizia prin reactia ‘disproportionata’ a puterii de la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat din iulie.

Aceasta rezolutie, care nu are caracter obligatoriu, „nu poate fi luata in serios”, a mai spus ministrul turc.

Textul, sustinut de principalele grupuri din Parlamentul European — conservatori, socialisti, liberali si Verzi — a fost aprobat cu o mare majoritate — 479 de voturi pentru, 37 impotriva si 104 abtineri.

Rezolutia solicita Comisiei Europene si guvernelor nationale sa ‘inghete temporar’ procesul de aderare al Turciei inceput in 2005. Decizia privind o eventuala suspendare este insa de competenta Comisiei Europene, institutia care conduce negocierile cu Ankara.

Desi fara impact juridic, votul Parlamentului European risca sa amplifice tensiunile dintre Turcia si Uniunea Europeana.

Austria s-a aflat in fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franta si majoritatea celorlalte state membre sprijina pentru moment continuarea negocierilor si se tem ca actuala colaborare cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan in privinta migratiei ar putea fi pusa in pericol.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: