Turcia santajeaza iar UE cu migrantii: „Vom ANULA toate acordurile”

externe

Turcia va anula acordul cu UE privind migratia daca statele blocului comunitar nu isi indeplinesc angajamentele asumate in cadrul acestei intelegeri, a declarat luni ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de agentia Reuters, citata de Agerpres.

El a facut acest comentariu in timpul unui discurs sustinut in fata parlamentului de la Ankara, raspunzand criticilor opozitiei referitoare la modul in care Turcia se raporteaza la conflictul din Siria, tara care este principala sursa de migranti ce se refugiaza in Turcia ori incearca sa ajunga in vestul Europei.

‘Intelegerea la care am ajuns cu UE este foarte clara. Dorim ca aceasta tragedie (din Siria) sa se termine, cetatenii nostri sa calatoreasca fara viza (in UE) si uniunea vamala sa avanseze (…) Daca UE nu se tine de cuvant, inclusiv in ceea ce priveste acordul legat de migratie, vom anula toate acordurile’, a indicat seful diplomatiei turce.

Conform acordului incheiat luna trecuta intre UE si Turcia, autoritatile de la Ankara s-au angajat sa preia inapoi migrantii ce debarca in Grecia, venind dinspre Turcia, statele blocului comunitar acceptand in schimb sa preia un numar echivalent de refugiati sirieni direct de pe teritoriul turc, in limita unui plafon de 72.000.

In cadrul aceleiasi intelegeri, blocul comunitar a acceptat sa accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci, care vor putea sa calatoreasca fara vize in UE incepand de la sfarsitul lui iunie 2016, daca pana atunci guvenul turc va indeplini o lista ce cuprinde 72 de conditii.

O alta concesie facuta Turciei este relansarea negocierilor de aderare la UE, deocamdata prin deschiderea unui nou capitol de negociere, capitolul 33 (referitor la finante si buget). UE a acceptat de asemenea sa ofere Turciei un ajutor financiar suplimentar de 3 miliarde de euro, in plus fata de cele 3 miliarde de euro deja promise, sume destinate refugiatilor sirieni aflati pe teritoriul turc.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: