Turcia se indeparteaza brusc de Rusia lui Putin: „Incalcare grava a principiilor dreptului international, anexarea nu poate fi acceptata”

externe

Ministerul de Externe al Turciei a anuntat sambata ca respinge anexarea de catre Rusia a patru regiuni ale Ucrainei si a adaugat ca decizia reprezinta o „incalcare grava” a dreptului international, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Turcia, tara membra a NATO, a facut echilibristica diplomatica de cand Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, noteaza agentia de presa britanica. Ankara se opune sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei si are relatii apropiate atat cu Moscova, cat si cu Kievul, vecinii sai de la Marea Neagra. Turcia a criticat insa invazia rusa si a trimis drone inarmate Ucrainei.

Ministerul turc a transmis sambata ca nu a recunoscut anexarea provinciei ucrainene Crimeea de catre Rusia in 2014 si a adaugat ca respinge si decizia Rusiei de a anexa patru regiuni ucrainene: Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie.

”Aceasta decizie, care constituie o incalcare grava a principiilor recunoscute ale dreptului international, nu poate fi acceptata. (…) Ne reiteram sprijinul pentru solutionarea acestui razboi, a carui gravitate nu face decat sa creasca, pe baza unei paci juste care sa fie incheiata prin negocieri”, a anuntat diplomatia de la Ankara.

Presedintele rus Vladimir Putin a proclamat oficial vineri anexarea a patru regiuni ucrainene, promitand ca Moscova va invinge in ceea ce ea numeste „operatiune militara speciala”, chiar daca a suferit noi esecuri pe campul de lupta.

Mai mult despre: ,

Comentarii: