Turcia si-a pecetluit viitorul, se va transforma intr-o dictatura. Erdogan a obtinut o victorie zdrobitoare

externe

Erdogan, Israel, atac, Gaza, genocid

Cu peste trei sferturi dintre voturi numarate la referendumul constitutional din Turcia, tabara care este in favoarea reformei constitutionale conduce cu 53,93% la referendum, a informat duminica agentia de stat Anadolu, citata de Agerpres.

La ora locala 18:45 (15:45 GMT), fusesera numarate 78,36% din voturile exprimate, a precizat Anadolu.

Cifrele arata ca tabara „da” (in favoarea modificarilor constitutionale care ii vor permite presedintelui Recep Tayyip Erdogan sa obtina prerogative sporite) a obtinut 53,93% din voturi — respectiv a votat un numar de 20.076.700 de persoane, in timp ce tabara „nu” (care se opune modificarii Constitutiei) a obtinut 46,07% — respectiv 17.150.823 de alegatori au spus „nu” reformei constitutionale.

UPDATE ORA 18.35 Referendum in Turcia: Tabara ‘da’ a obtinut 57,46% din voturi dupa numararea a jumatate din buletine (Anadolu)

Dupa numararea a jumatate din buletinele de vot, tabara favorabila unei reforme constitutionale a obtinut 57,46% din voturi, fata de 42,54% atribuite celor care se opun sporirii prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat duminica agentia de stat Anadolu.

Potrivit CNN Turk, citat de EFE, rata de participare ar fi de circa 84%.

EFE informeaza ca o mare parte din voturile numarate provine deocamdata din zonele de est ale tarii, fief al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) si unde sectiile de vot s-au inchis cu o ora mai devreme, la 13:00 GMT.

Din acest motiv, rezultatul poate varia in functie de cum avanseaza numararea votului in zonele occidentale si in marile orase, unde opozitia turca, in favoarea lui „nu”, concentreaza voturile si unde sectiile s-au inchis la ora 14:00 GMT.

Pe de alta parte, vicepresedintele principalului partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bulent Tezcan, a declarat ca o decizie de ultim moment a autoritatii electorale din Turcia de a accepta drept valide buletine de vot nestampilate va provoca probleme serioase de legitimitate in referendumul constitutional de duminica.

O declaratie postata pe site-ul Inaltei Comisii Electorale (YSK) cu cateva ore inaintea inchiderii urnelor informa ca autoritatea electorala va valida buletinele nestampilate cu exceptia cazurilor in care se dovedeste frauda. „Inalta Comisie Electorala a esuat, permitand frauda la referendum”, a declarat Tezcan.

Voturile in favoarea modificarii Constitutiei Turciei care i-ar oferi presedintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite reprezinta 63% din voturile exprimate dupa numararea a aproape un sfert din buletine, a transmis duminica postul NTV, citat de Reuters.

Opozantii reformei erau creditati cu un procent de 36,8% dupa numararea a 25% din voturi, relateaza AFP.

Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemati la urne pentru a spune „da” sau „nu” in privinta unei reforme constitutionale in 18 puncte care ar institui un sistem prezidential cu puteri ample in locul actualului model parlamentar. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o considera necesara pentru a obtine o mai mare stabilitate si a garanta astfel mai eficient cresterea economica si securitatea. Atat Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant), cat si Miscarea Actiunii Nationaliste (MHP, dreapta) au sustinut reforma, in timp ce opozitia social-democrata si cea prokurda au respins-o.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: