Turcia si UE au parafat acordul privind REFUGIATII. Iata principalele prevederi

externe

Acordul privind migratia, incheiat vineri la Bruxelles de Uniunea Europeana si Turcia, cuprinde masuri inedite si controversate, cele mai semnificative fiind returnarea catre Turcia a tuturor migrantilor care pleaca din aceasta tara in directia Greciei si preluarea de catre statele blocului comunitar a unui numar echivalent de migranti direct din Turcia, relateaza AFP, citata de Agerpres, intr-o prezentare a principalelor puncte ale acestei intelegeri care intra in vigoare incepand din data de 20 martie.

‘Toti noii migranti ilegali care pornesc din Turcia catre insulele grecesti vor fi retrimisi in Turcia’, iar aceasta masura ‘temporara si extraordinara’ vizeaza oprirea traversarilor periculoase ale Marii Egee si distrugerea ‘modelului de afaceri’ al traficantilor, se arata in text.

Pentru ca returnarea migrantilor sa nu incalce dreptul international, in acord se precizeaza ca fiecare cerere de azil va face obiectul unei evaluari individuale, care va fi efectuata in taberele din insulele grecesti, fapt care va necesita o logistica importanta la fata locului. Migrantii care nu vor depune o cerere de azil sau cei a caror cerere este respinsa vor fi returnati in Turcia.

Pentru a motiva sub aspect juridic respingerea unor cereri de azil, UE se va baza mai ales pe principiul de ‘tara terta sigura’. Atunci cand Grecia va fi recunoscut acest statut Turciei, din acel moment blocul comunitar va considera ca returnarile sunt legale. Turcia s-ar angaja, la randul ei, ca toti migrantii ce i-au fost retrimisi sa beneficieze de protectie conform normelor internationale si sa nu-i expulzeze catre tarile lor de origine.

‘Pentru fiecare sirian retrimis catre Turcia din insulele grecesti, un alt sirian va fi transferat din Turcia catre UE’, prevede acordul, subliniind ca la relocarea in UE vor avea prioritate migrantii care nu au incercat sa ajunga ilegal in statele blocului comunitar.

Cat despre numarul migrantilor ce ar putea fi relocati in UE, documentul prevede un plafon de 72.000 de locuri, ce corespunde angajamentelor luate deja de statele UE si inca neimplementate.

Este vorba despre contingentul de 54.000 de migranti ce inca nu au fost repartizati intre statele UE in momentul impunerii cotelor obligatorii la Consiliul JAI din luna septembrie. Atunci s-a decis repartizarea a 160.000 de migranti intre statele UE, dar alocarea pe tari a fost facuta pentru numai 106.000.

Diferenta pana la plafonul de 72.000 urmeaza probabil sa fie acoperita de un alt program, care este voluntar si prevede preluarea de catre UE a 22.000 de refugiati aflati sub protectia ONU in statele vecine Siriei, pana in prezent fiind transferati numai 4.555.

Daca numarul returnarilor depaseste plafonul de 72.000, atunci mecanismul ‘va trebui revizuit’, se arata in text, fara alte precizari. In plus, UE va adopta un plan european de relocari pe termen lung, pe baza angajamentelor voluntare ale statelor membre.

In schimbul readmisiei migrantilor, Turcia va primi o ‘foaie de parcurs’ pentru ca pana la sfarsitul lui iunie 2016 sa fie eliminate vizele pentru cetatenii turci care calatoresc in statele UE. Dar aceasta foaie de parcurs cuprinde 72 de conditii precise, motiv pentru care unii diplomati se indoiesc ca acest termen este realizabil.

De asemenea, UE se angajeaza sa grabeasca acordarea ajutorului financiar de 3 miliarde de euro promis deja Turciei si destinat refugiatilor sirieni aflati pe teritoriul turc. Atunci cand aceste resurse vor fi aproape de a fi complet epuizate, UE va mobiliza o finantare suplimentara in limita a inca 3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2018.

Cat despre aderarea Turciei la UE, cele doua parti isi afirma in acord angajamentul de a grabi acest proces, iar Comisia Europeana va propune in luna aprilie deschiderea unui nou capitol de negocieri (capitolul 33).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: