externe

Turcia socheaza cu o majorare mare a ratei dobanzii, la 25%. Lira da semne de intarire

Banca centrala a Turciei a majorat joi rata dobanzii cheie la 25%, ceea ce a declansat o rara revenire a lirei si a semnalat o noua hotarare de a aborda inflatia in scadere, relateaza Bloomberg.

Masura surprinzatoare plaseaza rata dobanzii de politica monetara la cel mai ridicat nivel din 2019 si a trimis moneda turceasca la cel mai puternic nivel de la jumatatea lunii iulie.

Comitetul de politica monetara a anuntat ca va inaspri „atat cat este necesar, in timp util si gradual” pentru a domoli inflatia, care a urcat la aproape 48% luna trecuta.

Lira a atins aproape zilnic noi minime istorice in ultimele saptamani, inclusiv in minutele dinaintea deciziei de politica monetara. Dar a sarit cu peste 3% fata de dolar dupa aceea.

Actiunile bancilor turcesti au crescut cu aproape 10%, ridicand bursa de la Istanbul pe ansamblu, in timp ce obligatiunile guvernamentale denominate in dolari au urcat cu peste 2 centi, potrivit datelor Tradeweb.

Majorarea ratei „trimite un semnal foarte puternic ca (banca) este hotarata sa tina in frau inflatia, iar raspunsul initial al pietei este foarte pozitiv”, a declarat Piotr Matys, analist senior FX la In Touch Capital Markets.

Cu toate acestea, a spus el, „cel putin unii investitori se vor intreba daca majorarea a fost aprobata de presedintele Erdogan”.

Erdogan l-a numit pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan la conducerea bancii centrale in iunie.

In iulie, el a numit alti trei noi factori de decizie – Osman Cevdet Akcay, Fatih Karahan si Hatice Karahan – la conducerea bancii, intr-un alt semnal ca economistii independenti vor aborda mai energic inflatia, care se mentine cu mult peste tinta oficiala de 5% de ani de zile.

Demersul din trecut al lui Erdogan de a reduce rata dobanzii de referinta a declansat o criza monetara la sfarsitul anului 2021 si a trimis inflatia la peste 85% anul trecut.

Banca centrala a anuntat printr-un comunicat ca majorarea preturilor petrolului si deteriorarea asteptarilor privind cresterea preturilor sugereaza ca inflatia va incheia anul la limita superioara a previziunilor sale. Cu toate acestea, „dezinflatia va fi stabilita in 2024”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

27 de secunde ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

36 de minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

31 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

3 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

O oră ago