Turcia vrea sa „socheze” Suedia, aproband doar cererea de aderare a Finlandei, care spune insa ca se vor alatura NATO doar impreuna

externe

Turcia ar putea da unda verde aderarii Finlandei la NATO inaintea Suediei, daca alianta militara si ambele tari nordice sunt de acord cu aceasta, a declarat, luni, ministrul de externe turc, insa ministrul finlandez de externe, Pekka Haaivisto, a refuzat, spunand ca este important ca Finlanda si Suedia sa se alature NATO in acelasi timp, informeaza AP.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a definit cererea Finlandei ca fiind „mai putin problematica” decat cea a Suediei. Turcia acuza Stockholm ca nu a luat masuri concrete pentru a reprima grupurile pe care Ankara le considera teroriste. Mai recent, a fost revoltata de arderea Coranului in fata ambasadelor Turciei din Stockholm si Copenhaga de catre un activist anti-Islam care detine cetatenia suedeza si daneza.

„Dupa parerea mea, ar fi corect sa facem o diferenta intre tara problematica si tara mai putin problematica”, a spus Cavusoglu jurnalistilor in timpul unei conferinte de presa comune cu omologul sau portughez aflat in vizita. „Credem ca daca NATO si aceste tari iau o astfel de decizie, putem evalua (oferta Finlandei) separat”.

La Helsinki, Haaivisto a spus ca „dorinta puternica a tarii sale… a fost si este inca sa se alature NATO impreuna cu Suedia”.

„De fapt, am subliniat tuturor viitorilor nostri parteneri NATO, inclusiv Ungaria si Turcia, ca securitatea finlandeza si suedeza merg impreuna”, a spus ministrul finlandez, adaugand ca cele doua tari se vor putea alatura inainte de un summit NATO de la Vilnius, Lituania, in Iulie.

„Cred ca va fi o piatra de hotar importanta, dar nu putem, desigur, sa decidem in numele Turciei sau in numele Ungariei cu privire la termenele lor. Suntem in mainile lor”, a spus el.

Presedintele finlandez Sauli Niinisto a scris, luni, pe Twitter ca a discutat „situatia actuala” cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Turcia a acuzat guvernul de la Stockholm ca este prea ingaduitor fata de grupurile pe care le considera organizatii teroriste sau amenintari existentiale, inclusiv grupuri kurde.

„Au fost facuti cativa pasi in Suedia, cum ar fi amendamente constitutionale si amendamente legale. Din pacate, s-au facut pasi inapoi, din cauza provocarilor grupurilor care vor sa impiedice aderarea Suediei la NATO”, a spus Cavusoglu.

Duminica, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat, de asemenea, ca Ankara ar putea semna cererea Finlandei pentru a „soca” Suedia.

El a spus ca Turcia a furnizat o lista cu 120 de persoane – presupusi militanti PKK si adepti ai lui Fetullah Gulen, clericul musulman acuzat de tentativa de lovitura de stat din 2016 – pe care le doreste extradate din Suedia, o cerere care face parte dintr-un memorandum semnat in iunie.

In urma protestelor de saptamana trecuta, Erdogan a avertizat Suedia sa nu se astepte la sprijin pentru aderare. De asemenea, Turcia a amanat pe termen nelimitat o intalnire cheie la Bruxelles, in care ar fi urmat sa se discute aderarea celor doua tari nordice.

Negociatorul-sef al Suediei, Oscar Stenstrom, a declarat duminica dimineata pentru radioul suedez ca discutiile trilaterale au fost suspendate pentru a evita agravarea situatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: