Turismul de masa sufoca Barcelona. Autoritatile vor sa limiteze numarul licentelor pentru apartamente de inchiriat pe termen scurt, pentru a facilita rezidentilor accesul la locuinte

externe

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a anuntat astazi o miscare controversata si drastica pentru a scapa de apartamentele inchiriate pe termen scurt pentru turisti pana in 2028, potrivit Forbes.

Cresterea numarului apartamentelor inchiriate pe termen scurt in Barcelona a provocat o crestere semnificativa a costurilor de trai in capitala catalana. Multi rezidenti nu isi pot permite un apartament dupa ce chiriile au crescut cu aproape 70% in ultimii 10 ani, in timp ce costul de cumparare a unei case a crescut cu aproape 40%, a spus Collboni la o sedinta a Consiliului Local din 21 iunie, adaugand ca accesul la locuinte a devenit un motor al inegalitatii, in special pentru tineri. Acest lucru a determinat guvernul local sa ia masuri drastice pentru a garanta accesul la locuinte in oras, a continuat primarul Barcelonei.

„Nu putem permite ca majoritatea tinerilor care doresc sa plece de acasa trebuie sa paraseasca si Barcelona”, a spus Collboni, potrivit ziarului spaniol El Pais.

Spania este una dintre cele mai vizitate tari din lume. Potrivit unui raport publicat de Statista in iunie 2024, in 2023 Spania a fost vizitata de peste 85 de milioane de turisti, fiind pe locul doi dupa Franta, un numar mai mare decat recordul pre-pandemic de 83 de milioane in 2019. Anul trecut, cei mai multi turisti au fost in Catalonia.

In ultimii ani, obtinerea unei licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt a fost din ce inc e mai dificila in Barcelona.

Din 2012, este necesara o licenta turistica pentru a inchiria in mod legal un apartament definit ca „Vivienda de Uso Turistico” (casa pentru uz turistic) in Barcelona pentru o durata mai mica de 31 de zile. Anul trecut, regulile au fost inasprite, licentele fiind limitate la maximum zece apartamente turistice la 100 de locuitori. In plus, orasul a pus capat licentelor permanente pentru apartamentele turistice, fortand in schimb sa fie reinnoite la fiecare cinci ani. Guvernul local si-a dublat, de asemenea, eforturile de a vana si de a opri inchirierile ilegale de turisti.

Aceste masuri au dus la inchiderea a 9.700 de apartamente inchiriate ilegal incepand cu 2016, in timp ce aproape 3.500 de apartamente au fost reconvertite in locuinte pentru rezidenti.

Miscarea de astazi este cea mai drastica de pana acum, una despre care cotidianul principal din Barcelona, ​​La Vanguardia, prezice ca va avea ca rezultat un „razboi judiciar sangeros si indelungat”.

Daca primarul Collboni va avea castig de cauza, Consiliul Local va elimina cele 10.101 de apartamente turistice licentiate aflate in prezent in oras cel tarziu in noiembrie 2028.

Platforma de inchiriere de apartamente pentru vacanta Airbnb, care are un numar considerabil de apartamente de inchiriat pe termen scurt in Barcelona, ​​nu a facut inca o declaratie oficiala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: