Turist american arestat pentru ca a distrus doua statui romane la Muzeul Israelului din Ierusalim

externe

Politia israeliana a arestat un turist american la Muzeul Israelului din Ierusalim dupa ce acesta a distrus doua statui romane din secolul al II-lea, informeaza The Guardian.

Vandalismul de joi seara a ridicat semne de intrebare cu privire la siguranta colectiilor nepretuite si a starnit ingrijorare cu privire la cresterea atacurilor asupra patrimoniului cultural din Ierusalim.

Politia l-a identificat pe suspect ca fiind un turist american evreu radical de 40 de ani si a spus ca in urma interogatoriului initial, acesta ar fi distrus statuile pentru ca le considera „a fi idolatre si contrare Torei”.

Avocatul barbatului, Nick Kaufman, a negat ca turistul ar fi actionat din fanatism religios, si ca ar fi suferit de o tulburare mintala pe care psihiatrii au numit-o sindromul Ierusalim. Conditia – o forma de dezorientare despre care se crede ca este indusa de magnetismul religios al orasului, care este sacru pentru crestini, evrei si musulmani – se spune ca ii face pelerini straini sa creada ca sunt personaje din Biblie.

Inculpatul a fost dispus sa efectueze o evaluare psihiatrica.

Muzeul din Ierusalim, cu expozitiile sale de arheologie, arte plastice si artefacte din arta si viata evreiasca, a descris vandalismul de joi drept un „eveniment tulburator si neobisnuit”, „condamna toate formele de violenta si spera ca astfel de incidente sa nu se repete”.

Fotografiile publicate de muzeu au aratat capul de marmura al zeitei Atena doborat de pe piedestal si o statuie a unei zeitati pagane sparta in bucati. Statuile deteriorate erau in curs de restaurare, a spus personalul muzeului. Muzeul a refuzat sa precizeze valoarea statuilor sau costul reparatiilor.

Guvernul israelian si-a exprimat ingrijorarea cu privire la vandalizarea statuilor, pe care oficialii au atribuit-o si iconoclasmului evreiesc, in conformitate cu interdictiile timpurii impotriva idolatriei.

„Acesta este un caz socant de distrugere a valorilor culturale”, a declarat Eli Escusido, directorul Autoritatii pentru Antichitati din Israel. „Vedem cu ingrijorare faptul ca valorile culturale sunt distruse de extremistii motivati religios”.

Acesta pare sa fie cel mai recent dintr-o serie de atacuri ale evreilor impotriva obiectelor istorice din Ierusalim. In februarie, un turist evreu american a deteriorat o statuie a lui Iisus dintr-un loc de pelerinaj crestin din Orasul Vechi, iar in ianuarie, adolescenti evrei au stricat pietre funerare crestine istorice intr-un cimitir proeminent din Ierusalim.

Vineri dimineata, usile muzeului s-au deschis publicului la ora programata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: