Turul 2 in Franta, marile publicatii se implica impotriva extremistei Marine Le Pen: „Abtinerea de la vot nu ar fi deloc utila pentru a salva tara de la ce poate fi mai rau”

externe

Numeroase media franceze ii indeamna pe alegatori sa-l voteze pe presedintele in exercitiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale care are loc duminica, transmite dpa, citata de Agerpres.

Observatorii din toata lumea urmaresc indeaproape daca eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-si imbunatati imaginea si de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politica majora, ce ar fi resimtita in intreaga lume, noteaza dpa.

Presedintele in functie s-a plasat pe primul loc in turul intai al alegerilor prezidentiale, obtinand 27,85% din voturi, urmat de pe Marine Le Pen, cu 23,15%, conform rezultatelor finale.

Cotidianul Le Parisien lanseaza intrebarea daca, in contextul razboiului din Ucraina, „este potrivit sa votezi pentru un candidat populist care, avand in vedere dorinta sa de a intoarce pagina trecutului, ar intensifica aceasta criza”.

O victorie pentru Marine Le Pen ar insemna opusul unitatii nationale de care este nevoie acum, considera Le Parisien, adaugand ca acest lucru ar face din Franta un partener in care nu se poate avea incredere.

Ziarele conservatoare Le Monde si Le Figaro ii avertizeaza pe alegatori sa nu se complaca in fata avansului lui Macron. „Este un singur mod de a o impiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen sa vina la putere duminica: votati pentru adversarul ei, Emmanuel Macron”, scrie Le Monde, mentionand ca acest indemn este aplicabil indiferent de greselile lui Macron si „responsabilitatea” acestuia pentru ascensiunea extremei drepte politice in Franta.

„Nici abtinerea de vot nu ar fi deloc utila pentru a salva tara de la ce poate fi mai rau”, subliniaza Le Monde.

Rata de participare la scrutinul din 10 aprilie a fost de 73.69%, ceea ce inseamna un absenteism de 26,31% dintre alegatori, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidentialelor dupa nivelul consemnat in 2002, de 28,4%.

Comentarii: