TVR tine sa bage pe gat cu forta Brasovului susaneaua Cerbul de Aur. Primarul se opune: „Locurile la festival sunt date protipendadei”

news

Primarul municipiului Brasov, Allen Coliban, afirma ca Cerbul de Aur a devenit in ultimii ani ”un festival de casa”, care aduce prea putine beneficii orasului, in comparatie cu bugetul de 2 milioane pe care Primaria si Consiliul Judetean il aloca. Coliban considera ca evenimentul ”ar trebui reinventat, regandit, redimensionat, reamplasat, ceva facut cu el”, intrucat este ”prea putin adus in ton cu nevoile culturale ale unui oras ca Brasovul”. Coliban afirma ca cele mai multe dintre locurile la festival sunt date ”protipendadei” si cere TVR sa spuna cate bilete sunt efectiv scoase la vanzare. TVR a transmis ca Cerbul de Aur este un concept si brand al Televiziunii Romane si ca nimeni nu poate interveni in modificarea lui, deci nici primarul ales al Brasovului. ”Traditia inseamna continuitate”, conchid reprezentantii televiziunii publice.

Allen Coliban a vorbit, vineri seara, intr-un mesaj video pe Facebook, despre Cerbul de Aur.

”Acest eveniment de traditie din Brasov ar trebui probabil reinventat, regandit, redimensionat, reamplasat, ceva facut cu el pentru ca felul in care s-a prezentat Cerbul de Aur in ultima perioada – ca un festival de casa, cu o cheltuiala de la bugetele locale de aproximativ 2 milioane de lei nu are… – daca masuram beneficiile, daca este sa facem o dezbatere. Provoc pe oricine – si din TVR, si public, si admiratori ai festivalului, si critici sa participe la aceasta dezbatere si sa intelegem care sunt beneficiile pe care le aduce un astfel de eveniment”, a afirmat primarul din Brasov, citat de news.ro.

Potrivit acestuia, evenimentul nu justifica bugetul alocat anual de Primaria Brasov si Consiliul Judetean.

”Din datele financiare, vorbim de un buget de aproximativ 2 milioane de lei, un eveniment care are mare parte din locuri date ca invitatii si protocoale si tot felul de bilete gratuite pentru protipendada, politicieni si o intreaga patura care si-ar putea permite aceste bilete si un nr de bilete pe care as vrea si eu sa le aud din gura celor de la TVR. Vreau si au sa aud care sunt beneficiile si care este costul, puse amandoua in balanta”, a mai afirmat Allen Coliban.

Acesta a precizat ca este parerea sa personala, pe care o sustine, dar ca dupa dezbatere, Brasovul va trebui sa ia o decizie.

”Din perspectiva multor brasoveni, Cerbul de Aur este un eveniment de traditie, drag brasovenilor, dar mult prea putin adus in ton cu nevoile culturale ale unui oras ca Brasovul. Este o parere personala, pe care mi-o sustin, voi participa in orice dezbaterepe aceasta tema, voi veni cu studii si cifre suplimentare in perioada urmatoare si la final vorbim despre o decizie pe care Brasovul ar trebui sa o ia”, a mai afirmat primarul din Brasov.

Festivalul Cerbul de Aur a debutat in 5 martie 1968. Dupa patru editii consecutive a fost suspendat pana in 1992.

Editia 2020 a fost anulata din cauza pandemiei generate de noul coronavirus.

Referitor la Festivalul Cerbul de Aur, TVR a transmis urmatoarele precizari:

”1. Cerbul de Aur este un concept si brand al Televiziunii Romane. Nimeni nu poate interveni in modificarea lui. Deci nici primarul ales al Brasovului.

2. Festivalul International Cerbul de Aur a contribuit la faima Brasovului, pe plan intern si international, mai mult decat orice alta manifestare culturala. Si la bunastarea acestui frumos oras. Ar trebui sa dezvoltam aceste directii in beneficiul tuturor.

3. Cerbul de Aur a fost intotdeauna rezultatul unui parteneriat traditional, puternic si pozitiv, intre Televiziunea publica, Ministerul Culturii, Consiliul Local si Consiliul Judetean Brasov. Televiziunea Romana ramane in asteptarea unui dialog aplicat, constructiv si deschis despre potentialul generos si continuitatea acestui Festival. De altfel, managementul TVR va include organizarea acestui Festival in proiectia bugetara a anului viitor.

4. Si pentru ca a fost mentionat cuvantul ”traditie” va reamintim ca Cerbul de Aur este singurul Festival din Romania, transmis in direct, cu o istorie de peste saizeci de ani si cu un palmares de nouasprezece editii. Este unul dintre primele festivaluri de interpretare din Europa. La ei, organizatorii, ministrii, primarii, nu se ating de conceptul acestora, locatiile sunt consacrate si nimeni nu se gandeste la inlocuirea lor. Ci la dezvoltarea lor. Traditia inseamna continuitate”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: