„Ucraina a activat fortele de partizani din teritoriile ocupate”. Ministrul Apararii de la Kiev anunta ca urmeaza noi atacuri in spatele liniilor rusesti

externe

Fortele ucrainene urmaresc o noua strategie de atacare a unor obiective militare cheie in adancimea teritoriului ocupat de Rusia, in speranta de a submina capacitatea Moscovei de a mentine liniile de front inainte de o eventuala contraofensiva ucraineana de recucerire a teritoriului, a declarat ministrul ucrainean al apararii, citat de Washington Post.

Fortele conventionale ale Ucrainei nu dispun de armele si munitia necesare pentru a lansa o ofensiva terestra la scara larga pentru a recuceri teritoriul de la rusi, a declarat Oleksii Reznikov intr-un interviu. El a precizat ca se asteapta ca in cele din urma sa fie livrate cantitati suficiente, in conformitate cu angajamentele luate deja de partenerii occidentali ai Ucrainei.

Intre timp, Ucraina incearca sa erodeze capacitatile Rusiei prin atacarea celor mai sensibile instalatii militare ale sale.

„Folosim o strategie pentru a le darama stocurile, pentru a le darama depozitele, pentru a le darama cartierele generale, cartierele comandantilor”, a spus el. „Este raspunsul nostru la tacticile lor de a macelari”.

In acest scop, Ucraina activeaza o „forta de rezistenta” sub comanda fortelor speciale ucrainene pentru a efectua atacuri mult in spatele liniilor rusesti, a declarat Reznikov. Forta a fost formata in ianuarie, in conformitate cu o lege adoptata anul trecut, iar in ultimele saptamani a fost activata pe teritoriul ucrainean detinut de rusi.

Unele explozii spectaculoase din Peninsula Crimeea ocupata de rusi din ultima saptamana au atras atentia asupra strategiei emergente si asupra rolului fortelor speciale ucrainene in punerea in aplicare a acesteia. Oficiali ucraineni, care au vorbit sub protectia anonimatului, au declarat pentru The Washington Post ca aceste forte sunt responsabile pentru exploziile din Crimeea, la o baza aeriana rusa saptamana trecuta si la un depozit de munitii si o baza aeriana marti.

Reznikov a reiterat pozitia oficiala a guvernului ucrainean, potrivit careia nu poate nici confirma, nici infirma implicarea Ucrainei in atacurile din Crimeea. Dar lovirea unor astfel de tinte face parte din strategia militara actuala a Ucrainei, iar Ucraina nu dispune de sisteme de armament cu raza de actiune necesara pentru a atinge tinte din Crimeea de pe teritoriul controlat de Ucraina, a spus el.

Crimeea este principala ruta de aprovizionare a Rusiei pentru armele si munitiile care ajung la liniile de front in toata portiunea din sudul Ucrainei care a fost ocupata de trupele rusesti in primele zile ale invaziei. De asemenea, este folosita ca baza pentru avioanele de razboi care lanseaza atacuri cu rachete asupra oraselor ucrainene, ceea ce o face o tinta militara valabila, a spus el.

„Ei au depozitele lor complete de munitii in Crimeea si le livreaza in sudul Ucrainei, pe continent. Asa ca trebuie sa le distrugem, asa cum am facut in campania de la Kiev, pentru a le taia liniile logistice”, a spus el. El s-a referit la modul in care fortele ucrainene au intrerupt liniile de aprovizionare rusesti si, in cele din urma, au fortat o retragere a rusilor din zona Kievului in primele saptamani ale razboiului.

Pana saptamana trecuta, trupele rusesti – si chiar si turistii care se aflau pe plaja – au presupus ca sunt in siguranta in Crimeea, deoarece se afla in afara razei de actiune a arsenalului existent in Ucraina. Ucraina a cautat sa obtina arme cu raza de actiune mai lunga de la Statele Unite, dar oficialii americani au ezitat, invocand temeri ca Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca teritoriul rusesc, declansand un razboi mai amplu. Rusia a ocupat si anexat Crimeea in 2014, in urma protestelor de strada din Ucraina care au inlaturat un presedinte pro-Moscova.

Insa Ucraina nu foloseste in aceste atacuri arme furnizate de SUA, atenuand potentialele ingrijorari ale Washingtonului ca atacurile ucrainene asupra Crimeei, pe care Rusia o considera teritoriu rusesc, ar putea duce la o escaladare.

„Pentru partenerii nostri americani este o situatie absolut convenabila, pentru ca nu am folosit arme americane”, a declarat Reznikov.

Cu toate acestea, sustinatorii occidentali ai Ucrainei au fost implicati in antrenarea fortelor speciale responsabile de atacuri, a declarat Mihailo Podolyak, un consilier al presedintelui Volodimir Zelenski. Partenerii NATO au furnizat instructori pentru a le arata ucrainenilor cum sa opereze in spatele liniilor rusesti, a spus el.

El si alti oficiali numesc noua strategie drept „dezocupare”. Podolyak a declarat ca scopul acesteia este de a contracara strategia „pumnului de soc” a Rusiei, care consta in avansari lente pe teren, folosind artileria pentru a pulveriza orasele si satele, apoi intervenind doar dupa ce soldatii si civilii ucraineni au fost fortati sa fuga.

Principalele tinte, a spus el, sunt depozitele de munitie si de combustibil si sediile care gazduiesc ofiterii rusi care comanda trupele din linia intai. Lovindu-le pe acestea, a spus el, „vom intrerupe sprijinul operational activ si vom sangera armata rusa”.

Podolyak a spus ca strategia include si sistemele americane de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) livrate de Statele Unite incepand cu sfarsitul lunii iunie. Acestea sunt folosite pentru a lovi tinte similare, dar sunt limitate de raza lor maxima de actiune de 80 de kilometri.

Cu toate acestea, ele au jucat un rol important in ultimele saptamani, incetinind avansurile rusesti in regiunea Donbas din estul tarii, care este in prezent punctul central al ofensivei militare rusesti. De cand au sosit, HIMARS au fost folosite pentru a distruge depozite de munitii si sedii de comanda si control pozitionate in spatele liniilor rusesti, care anterior erau in afara razei de actiune.

Declansarea luptelor in Crimeea va ingreuna si mai mult capacitatea Rusiei de a sustine operatiuni militare in sudul tarii, si in special in regiunea Herson, despre care Ucraina a indicat ca va fi prima tinta a unei contraofensive, a declarat Reznikov. HIMARS au reusit deja sa intrerupa liniile de aprovizionare rusesti catre orasul Kherson, care depind de doar trei poduri peste raul Nipru, care au fost puternic bombardate de sistemele de rachete de inalta precizie in ultimele saptamani.

In atacul de miercuri, presa ucraineana a relatat ca cel putin 10 soldati rusi au fost ucisi intr-un atac asupra unui post de comanda rusesc din Nova Kakhovka, un oras aflat la unul dintre podurile cheie. Rapoartele nu au precizat ce arma a fost folosita.

Mai mult despre:

Comentarii: