Ucraina a lovit cu o racheta, cu mare precizie, o platforma ruseasca de foraj din Marea Neagra: „Un proiectil a lovit heliportul ocupantilor, lasand o gaura cu un diametru de aproape cinci metri”

externe

Fortele ucrainene au atacat duminica o platforma de foraj in Marea Neagra, detinuta de o companie de petrol si gaze din Crimeea, a transmis agentia oficiala rusa de presa TASS, citand responsabili locali, potrivit Reuters, care remarca faptul ca acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv in decurs de o saptamana.

Platforma este operata de Chernomorneftegaz, pe care responsabili sustinuti de Rusia au confiscat-o de la operatorul national de gaze ucrainean Naftogaz, in urma anexarii peninsulei Crimeea de catre Moscova in 2014.

„A fost un bombardament al fortelor armate ucrainene, nu exista victime”, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciilor de urgenta din Crimeea, care nu a oferit alte detalii.

Responsabili prorusi din Crimeea au declarat luni ca trei persoane au fost ranite, iar sapte au fost date disparute, dupa un atac al ucrainenilor, care a fortat suspendarea lucrarilor la trei platforme, asa-numitele ‘turnuri Boiko’. Chernomorneftegaz se afla sub incidenta sanctiunilor SUA si ale Uniunii Europene.

Duminica, un proiectil a lovit heliportul ocupantilor, lasand o gaura cu un diametru de aproape cinci metri, transmite agentia de presa Unian, citand canalul ‘Baza’ din Telegram, precizeaza Agerpres.

Potrivit acestuia, se pare ca a fost lansata o racheta in cursul noptii de sambata spre duminica impotriva instalatiei plutitoare ‘Taurida”.

Ministrul apararii ucrainean Oleksii Reznikov a declarat vineri ca rusii isi amenajasera platformele de foraj in Marea Neagra (‘turnurile Boiko’) in scopuri militare pentru a-si proteja navele de sistemul ucrainean de rachete Neptun.

Intr-un interviu publicat pe pagina sa web de postul ucrainean ICTV vineri, Reznikov a remarcat ca, cu ajutorul acestor platforme furate in 2014, Rusia nu numai ca fura gaze din Ucraina, ci si-a plasat acolo statii de razboi electronic.

Anterior, reprezentantul administratiei militare din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase ca ocupantii utilizau aceste platforme de foraj ca baze militare pentru blocarea portului Odesa si controlul unei parti a Marii Negre.

Comandamentul militar ucrainean nu a confirmat deocamdata oficial atacul, potrivit media de la Kiev.

In acelasi timp, autoritatile ucrainene afirma ca ocupantii rusi au lansat duminica doua rachete antinava de tipul Onix asupra regiunii Odesa. Acestea au fost lansate de sistemul de rachete de coasta Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate, transmite Unian, citand comandamentul operational „Sud” al fortelor de aparare ucrainene.

„Sub acoperirea unei furtuni, inamicul a atacat regiunea Odesa cu doua rachete antinava de tip Onix, lansandu-le din sistemul de rachete de coasta Bastion de pe teritoriul Crimeii ocupate temporar. Dar fortele de aparare aeriana sunt pregatite in orice moment si pe orice vreme: ambele rachete au fost distruse la apropierea lor de Odesa”, a informat comandamentul operational „Sud”.

Comentarii: