Ucraina a recucerit inca o localitate. Rusii au aruncat podul in aer pentru a scapa cu fuga, insa nu toti au apucat sa treaca – Video

externe

Armata ucraineana a anuntat luni eliberarea localitatii Torskoe in regiunea Donetk (est), una dintre cele patru regiuni ocupate care au fost anexate de Rusia, potrivit EFE, citata de Agerpres.

Un anunt in acest sens a fost facut la televiziunea publica de purtatorul de cuvant al Grupului operativ est al fortelor armate ucrainene, Serhii Cerevatii. El a precizat ca armata continua operatiunile de stabilizare a situatiei in zona Liman, un oras important din aceasta regiune, care a fost recucerit in weekend.

In zona orasului Liman, a indicat Cerevatii, fortele ucrainene captureaza soldati rusi care nu au reusit sa fuga si incearca sa elimine minele de pe un teritoriu despre care a spus ca ‘este puternic minat’.

In timp ce se retrageau din Torskoe, rusii au aruncat un pod in aer, insa nu toti militarii rusi apucasera sa treaca.

Armata rusa a suferit sambata a doua infrangere majora in estul Ucrainei in mai putin de o luna, retragandu-se din bastionul prorus Liman (in regiunea Donetk), la 24 de ore dupa ce Moscova a anexat ilegal aceasta regiune impreuna cu altele trei in estul si sudul tarii.

Intrebat daca intr-adevar a fost incercuit un numar mare de soldati rusi in directia Liman, Cerevatii a afirmat ca „unii dintre ei au fost eliminati fizic, altii au fost capturati, iar altii au reusit sa plece in coloane sau in grupuri mici”.

In legatura cu aceasta retragere, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii declarase sambata ca, „din cauza riscului de a fi incercuite, fortele aliate (trupele regulate ale armatei ruse, cele ale militiilor proruse si ale mercenarilor Wagner) au fost retrase din localitatea Liman pe pozitii mai avantajoase”.

Presedintele ucrainean Volodomir Zelenski a anuntat luni eliberarea a doua asezari in regiunea Herson, o alta zona ocupata in sudul Ucrainei pe care Rusia a decis sa o anexeze: Arhangelskoe si Miroliubivka.

Institutul american pentru Studiul Razboiului (ISW) apreciaza ca fortele ucrainene au inregistrat progrese constante in jurul orasului strategic Liman, care deschide calea spre Lugansk, si au strapuns pozitii defensive ruse in nord-estul regiunii Herson.

In acelasi timp, un purtator de cuvant al separatistilor prorusi vine sa confirme aceste informatii, afirmand ca fortele ucrainene incearca sa rupa liniile de aparare ruse in zona satului Kreminna, in estul regiunii Lugansk.

„Dupa ce a trebuit sa plecam din Liman, militarii nostri s-au baricadat la periferia orasului Kreminna, iar situatia este destul de fierbinte acolo”, a declarat purtatorul de cuvant militar al autoproclamatei republici populare Lugansk, Andrei Marociko, pe canalul Soloviov Live.

„Inamicul nu inceteaza sa faca incercari pentru a ne sparge apararea, dar eroii nostri opun rezistenta chiar in aceste momente”, a spus el pe canalul unuia din principalii propagandisti ai Kremlinului, Vladimir Soloviov.

Localitatea Torskoe, despre a carei cucerire se anuntase anterior, este situata la mica distanta de granita administrativa a regiunii Lugansk.

„Unitatile noastre au cucerit deja satul Torskoe in drum spre Kreminna si ataca cu foc de artilerie unitatile inamice care incearca sa se implanteze acolo si sa construiasca o aparare”, indicase purtatorul de cuvant al Grupului operativ est al armatei ucrainene.

Intr-o declaratie pentru Ukrainska Pravda, Cerevatii a spus ca, dupa recucerirea Kreminna, armata ucraineana va inainta spre Svatovo si Rubejnoe, iar mai apoi se va indrepta spre Severodonetk si Lisiceansk, pe care rusii le-au preluat cu ‘un efort incredibil’ in vara pentru a elibera intreaga regiune Lugansk.

In sudul tarii, seful administratiei civil-militare proruse Kiril Stremousov, a afirmat intr-o inregistrare video postata pe Telegram ca situatia „este calma” la Herson, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski anuntase duminica seara, in discursul sau cotidian catre popor, ca trupele ucrainene au eliberat localitatile Arhanghelskoe si Miroliubivka din regiunea respectiva.

„In directia Herson, oricat de straniu ar parea, totul este sub control. Da, nazistii (fortele ucrainene) au inaintat un pic. Dar sistemul nostru de aparare functioneaza. Prin urmare, fara panica, indiferent de ce spun ei, noi suntem pe teritoriul regiunii Herson”, a declarat responsabilul prorus.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene, impreuna cu Zaporojie, in sud, Donetk si Lugansk, in est, anexate ilegal vineri de Rusia, anexare care urmeaza sa fie confirmata luni de Duma de Stat (camera inferioara) intr-o sesiune plenara, iar marti de Consiliul Federatiei (camera superioara).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: