Ucraina a respins atacurile Rusiei asupra a trei orase din Donetk. Moscova aduce masiv soldati in sud pentru a cuceri orasul lui Vitali Kim

externe

Atacurile fortelor ruse in Donetk (estul Ucrainei) au crescut in intensitate in ultimele ore duminica, in timp ce presedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca fortele sale sa poata riposta invadatorilor, relateaza EFE, citata de Agerpres.

In mesajul sau video zilnic, Zelenski a multumit pentru ajutorul primit deja care, potrivit lui, a permis realizari importante in apararea Donetkului si in distrugerea logisticii militare ruse.

„Fiecare atac asupra unui depozit de munitie inamic, asupra posturilor sale de comanda si asupra logisticii sale salveaza vieti, vieti ale soldatilor si civililor ucraineni”, a declarat Zelenski.

Potrivit Statului Major ucrainean, atacurile impotriva oraselor Sloviansk, Bahmut si Adviidka au fost respinse.

Bahmut, unde au loc lupte grele de cateva zile, este considerat un punct-cheie al strategiei de aparare ucrainene in aceasta zona dens populata din Donbas.

Caderea Bahmut, potrivit analistilor militari, ar deschide calea trupelor invadatoare catre orase mai mari din regiunea Donetk.

La ora actuala, se estimeaza ca, dupa cucerirea regiunii Lugansk, rusii controleaza deja 60% din regiunea Donetk, cele doua componente ale zone miniere Donbas, in estul Ucrainei.

In acelasi timp, Rusia isi suplimenteaza efectivele din sudul Ucrainei, unde – potrivit The Times – in prezent a relocat 25.000 de militari cu scopul de a incercui orasul Nikolaev. Recent, Federatia Rusa a desfasurat noua unitati aduse din Donbas si Crimeea in regiunile de sud ale Ucrainei, conform jurnalistilor britanici, care citeaza surse din administratia prezidentiala de la Kiev si serviciile secrete ucrainene.

Efectivul fiecarei unitati este de 500-800 de persoane. Pe malul vestic al Niprului, in regiunea Herson, s-ar afla o grupare de forte ruse de 10.000 de militari.

In acest fel, noteaza publicatia britanica, Rusia incearca sa raspunda declaratiilor Kievului despre pregatirea unei contraofensive si succesul avansarii armatei ucrainene, care in ultima luna a indepartat linia frontului cu 2 km de Nikolaev.

Armata rusa vrea sa preia controlul asupra orasului Nikolaev pentu a putea avansa spre Odesa. Regiunea este cindusa de celebrul Vitali Kim. In plus, aceasta i-ar permite sa se asigure ca podurile de peste Nipru din regiunea Herson sunt in afara razei de actiune a sistemelor de artilerie HIMARS, pe care fortele ucrainene le-au primit de la SUA.

La 6 august, serviciile de informatii britanice au raportat ca razboiul din Ucraina intra intr-o noua faza, iar cele mai inversunate lupte vor avea loc cel mai probabil in sudul tarii. In prezent, Rusia isi redistribuie o parte din trupele din Donbas in sud-vestul tarii.

La 4 august, presa ucraineana sugerase o posibila perturbare a contraofensivei armatei Ucrainei din acest an din cauza insuficientei munitiilor, potrivit publicatiei Focus.

Seful administratiei regionale din Nikolaev, Vitali Kim, a raportat duminica mai multe tiruri rusesti lansate asupra acestei regiuni din sudul Ucrainei, unde au fost avariate cladiri rezidentiale si infrastructura civila. In orasul Nikolaev au fost bombardate in noaptea de sambata spre duminica intreprinderi industriale. Potrivit Serviciului de stat pentru situatii de urgenta, exploziile provocate de munitiile cu fragmentare au provocat 9 incendii.

Conform publicatiei ucrainene Focus, in urma bombardamentelor de sambata si duminica asupra regiunii Nikolaev o persoana a decedat, iar alte cinci au fost ranite.

Comentarii: