Ucraina a retras peste 19 milioane de carti in rusa din biblioteci: „Vom cumpara carti in limba ucraineana cat mai rapid posibil”

externe

Ucraina a retras din bibliotecile sale, pana in noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor carti care dateaza din perioada sovietica sau care erau tiparite in limba rusa, a anuntat luni un oficial de rang inalt de la Kiev, informeaza Reuters, informeaza Agerpres.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare si informationale, a precizat ca din cele 19 milioane de carti retrase, 11 milioane erau tiparite in limba rusa.

„Anumite carti tiparite in limba ucraineana in epoca sovietica au fost de asemenea anulate”, a adaugat Yevheniya Kravchuk intr-o declaratie publicata pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

„Exista si recomandari pentru a anula si a elimina cartile ai caror autori au sprijinit agresiunea armata impotriva Ucrainei”, a mai spus ea.

Deocamdata nu este clar ce s-a intamplat cu cartile care au fost retrase.

Dupa ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea in 2014, autoritatile de la Kiev au restrictionat tot mai mult folosirea cartilor rusesti. Procesul asa-numitei „de-rusificari” s-a accelerat dupa ce Rusia a invadat Ucraina in urma cu aproape un an.

La jumatatea anului 2022, Ucraina a restrictionat distributia de carti rusesti, incercand sa taie si mai mult legaturile culturale dintre cele doua tari si sa anuleze politicile despre care autoritatile de la Kiev afirma ca au suprimat identitatea ucraineana timp de secole.

„In general, raportul dintre cartile de limba rusa si cele de limba ucraineana din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Asadar, acum vorbim despre faptul ca este necesar sa reinnoim fondurile pentru a cumpara carti in limba ucraineana cat mai rapid posibil”, a adaugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat ca aproximativ 44% dintre cartile aflate in bibliotecile ucrainene sunt in limba rusa, restul fiind tiparite in ucraineana sau in limbi ale unor tari din Uniunea Europeana.

Ucraineana este singura limba oficiala din aceasta tara.

Aproximativ jumatate din populatia tarii vorbeste majoritar sau exclusiv limba ucraineana, iar circa 30% dintre locuitori vorbesc majoritar sau exclusiv limba rusa, potrivit unui sondaj realizat in 2019 de Institutul International de Sociologie din Kiev.

Atat rusa, cat si ucraineana sunt limbi slave rasaritene, insa, in timp ce majoritatea ucrainenilor vorbesc ruseste, rusii care nu sunt familiarizati cu limba ucraineana intampina dificultati in intelegerea ei, afirma jurnalistii de la Reuters.

Limba rusa continua sa detina un rol important in companiile, cultura si mass-media din Ucraina. Rusa este in continuare vorbita pe scara larga in multe orase ucrainene, inclusiv la Kiev, desi utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restrictionata. Legile adoptate de autoritatile de la Kiev obliga companiile si institutiile oficiale sa foloseasca limba ucraineana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: