Ucraina a reusit sa recucereasca „turnurile Boika”, doua importante platforme petroliere din Marea Neagra – VIDEO

externe

turnurile Boika, platforme petroliere, Rusia, Ucraina, Marea Neagra

„Turnurile Boika”, doua platforme de forare a petrolului si a gazului in apropierea coastei Crimeei, in Marea Neagra, au revenit de curand in stapanirea Ucrainei, dupa o indrazneata operatiune ofensiva.

Rusia ocupase platformele petroliere marine in 2015 si le-a folosit in scopuri militare odata cu inceperea invaziei la scara larga in Ucraina, in special ca  heliporturi si statii radio.

O operatiune unica de stabilire a controlului asupra „Turnurilor Boika” a fost efectuata de catre unitatile Directiei principale de informatii a Ministerului Apararii din Ucraina. Ca atare, platformele de foraj „Petro Godovalet” si „Ucraina”, precum si „Tavrida” si „Sivas” au fost readuse sub controlul autoritatilor ucrainene.

In timpul operatiunii, fortele speciale au reusit sa puna mana pe prazi valoroase: un stoc de munitie pentru elicoptere de tip NAR (rachete aeriene neghidate), precum si statia radioelectronica Neva, care poate urmari miscarea tuturor navelor in Marea Neagra.

In timpul uneia dintre fazele acestei operatiuni, a avut loc o batalie intre fortele speciale ucrainene aflate pe ambarcatiuni si un avion de lupta rusesc Su-30. In urma bataliei, avionul rusesc a fost avariat si a fost nevoit sa se retraga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: