Ucraina a spulberat inca o baza a Rusiei, la 50 km de linia frontului, in adancul teritoriului ocupat. Dovada ca a folosit rachetele HIMARS trimise de Statele Unite

externe

Ucrainenii au lovit marti dimineata o baza a fortelor rusesti la 50 de kilometri de linia frontului, provocand mari ingrijorari in randul fortelor invadatoare.

Baza se afla adanc in teritoriul Luganskului ocupat de fortele Rusiei, in Perevalsk. Racheta a fost trasa la ora 7.20, provocand numeroase pagube si victime in randul militarilor rusi.

Este prima dovada clara ca ucrainenii au folosit o racheta HIMARS trimisa de Statele Unite. Rachetele au o raza de actiune de pana la 80 de kilometri.

Ramasitele gasite la locul exploziei dovedesc ca ucrainenii au folosit rachete HIMARS produse de Lockheed Martin.

Kremlinul a declarat marti ca ofensiva sa in Ucraina se va termina atunci cand autoritatile si armata ucrainene vor capitula, relateaza France Presse.

‘Partea ucraineana poate pune capat (conflictului) chiar in decurs de o zi. Ea trebuie doar sa ordone unitatilor nationaliste si soldatilor ucraineni sa depuna armele si sa puna in aplicarea toate conditiile stabilite de Rusia. Atunci totul se va termina intr-o singura zi’, a afirmat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.

Niciun termen si niciun calendar nu a fost stabilit de partea rusa: ‘Ne orientam dupa declaratiile presedintelui nostru’, a spus Peskov in cursul unei conferinte de presa.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a asigurat din nou ca ‘operatiunea militara speciala’ – asa cum denumesc oficial autoritatile ruse razboiul declansat de ele in Ucraina – ‘se desfasoara dupa plan’.

Reprezentantul Kremlinului a reactionat astfel la afirmatii atribuite presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski in fata sefilor de stat si de guvern luni la summitul G7 din Germania, in care le ceruse ‘sa faca maximum’ pentru a pune capat razboiului in Ucraina inainte de sfarsitul acestui an.

Rusia a lansat o vasta ofensiva militara in Ucraina la 24 februarie pentru ‘demilitarizarea’ si ‘denazificarea’ tarii vecine, acuzand-o de un pretins genocid impotriva populatiei rusofone, noteaza AFP.

Rezistenta incrancenata a fortelor ucrainene a fortat Rusia sa-si revizuiasca ambitiile (de a cuceri intreaga Ucraina) si sa se concentreze pe estul tarii. Luptele in Donbas sunt deosebit de inversunate, iar trupele ruse avanseaza lent.

Negocierile de pace se afla in impas de mai mult timp, fiecare dintre tabere dand vina una pe alta, potrivit agentiei franceze de presa.

Mai mult despre: ,

Comentarii: