Ucraina a testat o RACHETA de fabricatie proprie: „E mai buna decat cele ale RUSILOR”

externe

Ucraina a testat cu succes o racheta de fabricatie proprie la unul dintre poligoanele sale militare, a relatat miercuri publicatia electronica Ukrainskaia Pravda, citand un comunicat al Consiliului pentru Securitatea Nationala si Aparare de la Kiev (SNBO), fara sa ofere precizari cu privire la tipul de racheta sau detalii tehnice.

‘Am inceput testele cu o racheta de fabricatie ucraineana si lansarea de astazi (marti) a aratat ca racheta a realizat in totalitate obiectivul planificat si a lovit exact tinta planificata’, a declarat Oleksandr Turcinov in comunicatul mentionat, subliniind ca, spre deosebire de proiectilul rus de acelasi tip, racheta ucraineana este ‘controlabila’, ceea ce o face mai eficienta.

‘In fata industriei noastre militare, a oamenilor nostri de stiinta si constructorilor nostri a fost pusa sarcina de a asigura productia de rachete ucrainene fara a recurge la componente fabricate in Federatia Rusa’, a spus Turcinov, adaugand ca ‘acest obiectiv a fost atins’.

Dar acesta nu este singurul program de rachete dezvoltat de industria militara a Ucrainei si oameni de stiinta din domeniu, a subliniat seful SNBO. ‘Pregatim pentru utilizare rachete puternice si eficiente, care vor proteja intr-un mod fiabil tara noastra’, a mai spus Turcinov, indicand ca refacerea ‘scutului de rachete’ al Ucrainei reprezinta ‘una dintre prioritatile’ Kievului in domeniul apararii si securitatii.

Potrivit unor experti rusi, ar putea fi vorba de proiectele ‘Grom’ si ‘Korsun’ ale biroului de constructii de rachete ‘Iujnoe’ din Dnepropetrovsk. Conform acestora, ‘Korsun’ ( CJ-10) ar fi o racheta de croaziera supersonica, de fapt o clona ucraineana a rachetei sovietice X-55.

In urma Memorandumului de la Budapesta — semnat la 5 decembrie 1994 in capitala Ungariei de Ucraina, SUA, Marea Britanie si Rusia — Kievul a renuntat la arsenalul sau nuclear, in schimbul unor garantii de securitate si a independentei sale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: