externe

Ucraina a trecuta la contraofensiva, atacuri impotriva rusilor „in mai multe arii operationale”: „Rusia a pierdut pana la 40% din fortele de invazie”

Fortele armate ucrainene lanseaza contraofensive impotriva fortelor ruse „in mai multe arii operationale”, a scris miercuri pe Twitter consilierul prezidential Mihailo Podoliak, citat de dpa, infirmeaza Agerpres.

„Aceasta schimba in mod radical dispozitiile partilor”, a adaugat el, fara alte detalii.

Intr-o trecere in revista a modului de desfasurare a ostilitatilor, Statul Major al fortelor armate ale Ucrainei a vorbit despre „ostilitati de mare intensitate”, dar nu a precizat unde anume se dau cele mai grele lupte.

Oficiali ucraineni au spus totodata ca bilantul victimelor este in crestere din cauza razboiului declansat in momentul in care Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat miercuri ca Rusia a pierdut pana la 40% din fortele de invazie, transmite dpa. Unitati ruse fie au fost nimicite, fie si-au pierdut capacitatea de lupta, arata un ordin de zi, fara a preciza alte cifre.

In Ucraina, cea mai grava situatie este in continuare cea din zona orasului-port Mariupol de la Marea Azov, unde militarii rusi incearca sa instaleze o blocada dinspre periferiile de vest si de est. Comunicatul ucrainean afirma ca rusii sufera „pierderi grele” in zona.

Autoritatile ucrainene afirma ca marti au reusit sa se refugieze in zone sigure circa 20.000 de locuitori din Mariupol si 30.000 de civili in total din zonele amenintate. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ca trupele ruse blocheaza in continuare ajutoarele umanitare trimise catre Mariupol.

In regiunea Odesa, nave militare rusesti bombardeaza coasta, insa potrivit ministrului de interne ucrainean Anton Gherascenko nu a avut loc nicio incercare de debarcare.

Negocierile ruso-ucrainene urmau sa se reia miercuri. Zelenski a apreciat ca cererile incep sa fie mai realiste, dar a avertizat ca va mai dura pana cand partea ucraineana va fi satisfacuta de rezultatele tratativelor.

Serviciile de urgenta din Harkov, regiune din estul Ucrainei, au anuntat miercuri ca cel putin 500 de rezidenti ai orasului cu acelasi nume au fost ucisi.

Iar procurorul general Irina Venediktova a transmis pe Facebook ca de la inceperea conflictului 103 copii au fost ucisi. Ea a mai mentionat ca fortele ruse au lovit peste 400 de centre de invatamant, 59 dintre ele fiind distruse.

Guvernatorul regiunii Cernigau (nordul Ucrainei), Viaceslav Ceaus, a declarat ca principalul oras din regiune, Cernigau, nu are energie electrica, acelasi lucru fiind valabil si pentru alte asezari din zona.

Insa Ceaus a declarat ca fortele armate ucrainene „sunt puternice si provoaca lovituri dure dusmanului rus in fiecare ora”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, face astazi o vizita-surpriza in Ucraina, pentru a da asigurari privind ajutorul SUA

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, a sosit marti dimineata la Kiev pentru o vizita surpriza…

12 minute ago

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

12 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

8 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

9 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

9 ore ago