Ucraina, amenintata de la Moscova cu un „raspuns nuclear” daca va indrazni sa atace locurile de unde sunt lansate rachetele Rusiei
Dimitri Medvedev, unul dintre apropiatii presedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat joi ca orice atac ucrainean asupra unor situri de lansare de rachete din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Statele Unite si aliatii sai ar risca un raspuns nuclear din partea Moscovei.
Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat ca unii comandanti militari ucraineni iau in considerare posibilitatea de a ataca situri de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei cu rachete cu raza lunga de actiune furnizate de Occident.
El nu a dat numele comandantilor si nici nu a dezvaluit mai multe detalii despre presupusul plan si nu a existat o reactie imediata din partea Ucrainei la aceasta amenintare, a precizat Reuters.
„Ce inseamna acest lucru? Inseamna un singur lucru – ei risca sa intre in actiunea paragrafului 19 din fundamentele politicii de stat a Rusiei in domeniul descurajarii nucleare”, a scris Medvedev pe aplicatia de mesagerie Telegram.
„Acest lucru nu trebuie uitat”, a mai spus Medvedev.
Paragraful 19 din doctrina nucleara a Rusiei stabileste conditiile in care un presedinte rus ar lua in considerare utilizarea armei nucleare: in linii mari, ca raspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere in masa, sau la utilizarea armelor conventionale impotriva Rusiei „atunci cand insasi existenta statului este pusa in pericol”.
Medvedev a mentionat in mod specific asupra punctului „g” din paragraful nouasprezece, care se refera la raspunsul nuclear la un atac cu arme conventionale.
Putin este cel care ia deciziile atunci cand vine vorba de vastul arsenal nuclear al Rusiei, dar diplomatii spun ca opiniile lui Medvedev dau o indicatie a gandirii razboinice de la varful Kremlinului, care considera razboiul cu Ucraina drept o lupta existentiala cu Occidentul.
Analistii occidentali considera ca amenintarile nucleare ale lui Medvedev din trecut drept incercari de a atrage atentia sau de a descuraja Occidentul sa furnizeze Ucrainei mai multe arme. Statele Unite si aliatii sai au promis aproape 250 de miliarde de dolari in sprijin militar si de alta natura pentru Kiev.
Riscul unei escaladari nucleare planeaza asupra razboiului din Ucraina de cand Rusia a trimis mii de soldati in vecinul sau in februarie 2022.
Washingtonul s-a temut de o escaladare nucleara rusa, la sfarsitul anului 2022 Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate nationala al Casei Albe, comunicand Moscovei ingrijorarea cu privire la orice pas spre utilizarea unui dispozitiv nuclear.
Rusia si Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume: Putin controleaza 5.889 de focoase nucleare, in timp ce presedintele american Joe Biden controleaza aproximativ 5.244 de focoase nucleare, potrivit Federation of American Scientists.