Ucraina anunta o mare contraofensiva pe doua fronturi contra Rusiei. Seful fortelor armate catre un general SUA: „Avem nevoie urgent de rachete cu lansare multipla M142 HIMARS si M270 MLRS”

externe

Comandantul sef al Fortelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a anuntat joi ca fortele de aparare ucrainene au lansat contraofensive pe fronturile Harkov si Izium.

Anuntul a fost facut de Zalujni intr-o conversatie cu presedintele Statului Major Intrunit al SUA, generalul Mark Milley.

„Asa cum se obisnuieste, l-am informat pe omologul meu american despre situatia operationala.

In special, am raportat principalele miscari ale inamicului pe frontul Luhansk, unde continua luptele aprige in apropiere de Popasna, Kreminna si Torske, si despre trecerea fortelor de aparare ucrainene la actiuni de contraofensiva pe fronturile Harkov si Izium.

Am subliniat utilizarea din nou a rachetelor de croaziera de catre agresorii rusi. Scopul principal al acestor atacuri este de a intrerupe rutele logistice pentru furnizarea de asistenta militara si tehnica Ucrainei […].

Prin urmare, problema furnizarii Ucrainei cu sisteme de rachete cu lansare multipla M142 HIMARS si M270 MLRS este foarte urgenta”, a precizat Zalujni, citat de Pravda Ucraina.

”Rusii nu isi respecta promisiunea de incetare a focului” la complexul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion ucrainean in acest oras port devastat de bombardamente, a afirmat joi un comandant al batalionului Azov care apara otelaria, informeaza AFP.

„Rusii nu isi respecta promisiunea de armistitiu si nu permit evacuarea de civili”, in continuare refugiati alaturi de combatanti in subteranele acestei imense uzine, a afirmat Sviatoslav Palamar, comandant-adjunct al regimentului Azov intr-un mesaj video pe Telegram.

Kremlinul a afirmat inainte de aceasta ca mai multe coridoare umanitare „functioneaza” la Azovstal si ca armata rusa respecta acolo acordul de incetare a focului pe care l-au anuntat cu o zi inainte pentru joi.

„In urma cu trei zile, dusmanul a patruns pe teritoriul Azovstal, unde continua lupte violente si sangeroase”, a adaugat Palamar, confirmand afirmatiile de miercuri seara ale comandantului regimentului Azov, Denis Prokopenko.

Un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksi Arestovici, a declarat joi la televiziunea ucraineana ca „fortele ruse au intrat ieri (miercuri)” in uzina. „Avem numeroase informatii, adesea contradictorii” asupra situatiei actuale, a adaugat el.

In inregistrarea sa video, Palamar a salutat inca o data „rezistenta” si „eroismul” ultimilor combatanti aflati inca in uzina Azovstal.

In fata unei situatii considerate „critice”, el a cerut ajutorul comunitatii internationale si al presedintelui Zelenski pentru „a-i evacua pe civilii ramasi” – circa 200, potrivit primarului orasului Mariupol, Vadim Boicenko – si militarii „raniti, care sunt in agonie in absenta unor tratamente medicale adecvate”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: