Ucraina are un mare aliat in Guvernul Germaniei. Ministrul de Externe cere ca tancuri Leopard-2 sa fie trimise in Ucraina: „Ar ajuta in mod evident foarte clar la salvarea de vieti omenesti”

externe

Sefa diplomatiei germane Annalena Baerbock a declarat joi ca doreste o decizie rapida asupra eventualei livrari de catre Berlin a unor tancuri de lupta cerute de Ucraina, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Cancelarul federal german Olaf Scholz este criticat in Ucraina, dar si in cadrul coalitiei sale, pentru presupusele sale reticente in a livra tancuri de lupta Kievului, in plina contraofensiva impotriva fortelor ruse.

Aceste livrari, in special de tancuri Leopard-2, ar ajuta „in mod evident foarte clar” la „salvarea de vieti omenesti”, a subliniat ministrul ecologist pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„O politica externa ghidata de drepturile omului” trebuie „sa se intrebe in mod constant cum am putea ajuta la eliberarea si mai multor sate si prin urmare la salvarea de vieti” datorita unor noi livrari, a spus Annalena Baerbock.

Astfel de livrari ar urma, potrivit sefei diplomatiei germane, sa fie decise „in cadrul unei coalitii si la nivel international”.

Insa in „faza decisiva in care se afla in prezent Ucraina, nici eu nu cred ca aceasta este o decizie care trebuie intarziata foarte mult”, a spus Baerbock, care a efectuat sambata o a doua vizita la Kiev.

Sefa diplomatiei germane a explicat de asemenea ca doreste sa discute cu industria de armament despre posibilitatea de a crea linii de productie pentru munitii lipsa, de exemplu pentru tancurile de aparare aeriana Gepard.

Intrebat despre aceasta problema, ministrul german al economiei Robert Habeck, a afirmat la randul sau, joi, ca guvernul intentioneaza sa „livreze mai multe arme”.

„Alte arme vor fi trimise in Ucraina, arme adecvate in functie de evolutia razboiului”, a spus el in timpul unei reuniuni a ministrilor comertului din G7, care se desfasoara in regiunea germana Brandeburg.

Mai mult despre: ,

Comentarii: