Ucraina avanseaza puternic catre Izium: „Fortele Ucrainei se misca cu mult succes, ar putea incercui trupele Rusiei”

externe

Ucraina a anuntat, marti, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, in timp ce ambele parti s-au invinovatit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declansat ingrijorarea la nivel international cu privire la un potential dezastru atomic, relateaza Reuters, citata de news.ro.

Lupte grele au fost raportate in orasele din prima linie din apropierea orasului Donetk din est, unde oficialii ucraineni au declarat ca trupele ruse lanseaza valuri de atacuri in timp ce incearca sa preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situatia din regiune este tensionata – bombardamentele sunt constante pe toata linia frontului… Inamicul lanseaza, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional din Donetk, Pavlo Kyrylenko, pentru televiziunea ucraineana. „Inamicul nu are succes. Regiunea Donetk rezista”.

In jurul Harkovului, la nord-est, trupele ucrainene au capturat orasul Dovhenke de la ocupantii rusi si inaintau spre Izium, a declarat consilierul prezidential ucrainean Oleksii Arestovici intr-un videoclip postat pe YouTube.

„Situatia este foarte interesanta. Fortele Ucrainei se misca cu mult succes. Incercarile Rusiei de a recastiga terenul pierdut nu au izbutit. Ucraina ar putea ajunge sa le incercuiasca”, a spus el.

In sud-est, podul cheie Antonovski peste raul Nipro din regiunea Herson a fost din nou vizat de fortele ucrainene care incercau sa distruga liniile de aprovizionare rusesti.

Yuri Sobolevsky, adjunctul sefului consiliului regional Herson, inlaturat de fortele de ocupatie ruse, a declarat pe Telegram ca podul a fost grav avariat dupa „actiuni peste noapte”.

Subsecretarul american al Apararii pentru politica, Colin Kahl, a declarat luni ca Rusia a suferit intre 70.000 si 80.000 de victime, fie ucise, fie ranite, de cand a inceput invazia sa in Ucraina pe 24 februarie. Rusia numeste razboiul o „operatie militara speciala”.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a numit luni orice atac asupra unei centrale nucleare drept „sinucigas” si a cerut inspectorilor nucleari ONU sa aiba acces la Zaporojie, cel mai mare complex nuclear de acest gen din Europa.

Mai mult despre:

Comentarii: