Ucraina cere Statelor Unite sa ridice interdictia de a folosi arme americane pentru a lovi teritoriul rusesc: „Am vazut militarii lor stand la unul sau doi kilometri de granita, in interiorul Rusiei, si nu am putut face nimic in aceasta privinta”

externe

ATACMS, atac, Ucraina, Crimeea

Oficialii ucraineni incearca sa convinga Washingtonul sa le permita sa atace teritoriul rusesc cu arme furnizate de SUA, spunand ca interdictia i-a impiedicat sa atace trupele rusesti care se aduna in apropiere de regiunea Harkov, a relatat Politico.

Trupele Moscovei au lansat pe 10 mai o noua ofensiva in nord-estul regiunii Harkov, prin granita ruso-ucraineana, 30.000 de soldati fiind implicati in aceasta operatiune.

Un grup de parlamentari ucraineni se afla saptamana aceasta la Washington pentru a obtine sprijin in Congresul american, afirmand ca interdictia i-a impiedicat sa loveasca depozitele militare rusesti de peste granita, scrie Politico.

Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu raza lunga de actiune, pe care Ucraina le-ar fi folosit pentru a lovi tinte rusesti in Crimeea ocupata. Restrictiile impuse de Washington nu permit replicarea unui astfel de atac in interiorul teritoriului Rusiei.

„Principala problema in acest moment este politica Casei Albe de a ne limita capacitatea” de a lovi tinte militare in interiorul Rusiei, a declarat David Arahamia, liderul parlamentar al partidului presedintelui Volodimir Zelenski, Slujitorul Poporului.

„Am vazut militarii lor stand la unul sau doi kilometri de granita, in interiorul Rusiei, si nu am putut face nimic in aceasta privinta”, a declarat Oleksandra Ustinova, sefa comisiei parlamentare ucrainene pentru arme si munitii, intr-un interviu pentru Politico.

Doi oficiali americani care au dorit sa ramana sub protectia anonimatului au declarat pentru Politico ca politica Washingtonului in aceasta chestiune nu s-a schimbat.

„Asistenta este pentru aparare si nu pentru operatiuni ofensive pe teritoriul rusesc”, a declarat unul dintre ei.

Marea Britanie a declarat recent ca nu se opune ca Ucraina sa foloseasca arme furnizate de Marea Britanie pentru a lovi direct Rusia. Ministrul leton de externe Baiba Braze a declarat la inceputul lunii mai ca mai multe tari au trimis arme Kievului fara restrictii privind loviturile in interiorul teritoriului rusesc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: