Ucraina condamna decizia Comitetului International Olimpic de a permite sportivilor din Rusia si Belarus sa participe la Olimpiada din 2024

externe

Ucraina, boicot, Jocurile Olimpice, participare, sportivi rusi, CIO

Matvis Bidnii, ministrul Tineretului si Sportului din Ucraina, a declarat ca decizia Comitetului Executiv al Comitetului International Olimpic (CIO) de a permite sportivilor individuali din Rusia si Belarus sa concureze la Jocurile Olimpice din 2024 in calitate de neutrali este iresponsabila si a indemnat CIO „sa isi scoata in sfarsit ochelarii roz in ceea ce priveste statul agresor”.

„Condamnam cu fermitate decizia iresponsabila a membrilor Comitetului Executiv al Comitetului International Olimpic”, a afirmat Bidnii, citat de ziarul Ukrainska Pravda.

El a spus ca decizia CIO de a permite sportivilor rusi si belarusi sa se ascunda in spatele unei false neutralitati este iresponsabila si a reamintit ca presedintele CIO, Thomas Bach, anuntase recent ca o decizie in acest sens nu va fi luata pana in martie 2024.

„Din partea noastra, am explicat partenerilor nostri internationali si Comitetului Olimpic ca sportivii rusi detin aceleasi pasapoarte ca si ocupantii care ucid ucrainenii. Asta inseamna ca ei poarta o responsabilitate partiala pentru moartea ucrainenilor.

Ei nu vor reusi sa se ascunda in spatele steagului alb al neutralitatii in timp de razboi. Neutralitatea intr-un moment in care in Europa se desfasoara cel mai sangeros razboi de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, cu o natiune care incearca sa anihileze o alta, inseamna iresponsabilitate si acceptarea tacita a criminalilor de catre lumea civilizata”, a declarat Bidnii.

Bidnii a subliniat ca Rusia este singura tara care a incalcat de trei ori armistitiul olimpic, care incearca sa desfasoare olimpiade alternative si care ameninta sa ajunga la Olimpiada in tancuri.

„Ce mai trebuie sa faca Rusia, pe cine mai trebuie sa ucida, pentru ca in sfarsit Comitetul International Olimpic sa isi dea jos ochelarii roz in ceea ce priveste statul terorist?” a intrebat Bidnii.

El a promis ca decizia privind participarea Ucrainei la Jocurile Olimpice si Paralimpice din 2024 va fi luata dupa ce vor avea loc consultari cu comunitatea sportiva ucraineana si conducerea politica de varf a tarii, fara sa excluda un boicot total al Olimpiadei de catre sportivii ucraineni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: