Ucraina contraataca si din aer. A distrus duminica un Su-34 si patru elicoptere de lupta ale Rusiei

externe

Fortele aeriene ale Fortelor Armate ale Ucrainei au distrus 11 tinte aeriene in cursul zilei de duminica, anunta Ukrinform.

„Duminica, 10 aprilie, unitatile de aparare aeriana ale Fortelor Aeriene si ale Fortelor Terestre ale Fortelor Armate ale Ucrainei au distrus 11 tinte aeriene ale invadatorilor rusi. In special, au fost distruse o aeronava (Su-34), patru elicoptere (Mi-24, Ka-52), trei vehicule aeriene fara pilot de nivel operational si tactic si trei rachete de croaziera (X-59)”, a postat pe Facebook Comandamentul Fortelor Aeriene ale Fortelor Armate ale Ucrainei.

„Avioanele de lupta ale Fortelor Aeriene ale Fortelor Armate ale Ucrainei continua sa patruleze spatiul aerian, mitraliind grupurile de atac ale atacatorilor Su-25 si bombardierelor Su-24m, si au lansat lovituri devastatoare cu rachete si bombe asupra coloanelor de echipamente si trupe ale ocupantilor rusi pe 10 aprilie”, se arata in raport.

La data de 10 aprilie, pierderile de efective ale invadatorilor rusi se ridicau la 19.300 de persoane.

Ministrii de externe ai tarilor din Uniunea Europeana vor analiza luni, la Luxemburg, al saselea pachet de sanctiuni contra Moscovei, dar chestiunea eventualei opriri a achizitiei de petrol si gaz din Rusia inca ii divizeaza pe Cei 27, informeaza AFP.

”Am impus sanctiuni grele contra Rusiei si suntem pe cale de a pregati al saselea val” de astfel de masuri, a anuntat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in timpul vizitei recente efectuate la Kiev alaturi de seful diplomatiei europene Josep Borrell.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut constant tuturor interlocutorilor sai europeni sa ”adopte sanctiuni puternice”. El solicita oprirea achizitiilor de petrol si gaz din Rusia si furnizarea de armament greu pentru fortele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anuntate in regiunea Donbas (est).

Josep Borrell si-a anuntat intentia de a lansa luni discutii asupra unui embargou petrolier, ”dar o propunere oficiala nu se afla pe masa”, a recunoscut vineri un inalt functionar european.

”Pentru adoptarea sanctiunilor este necesara unanimitatea. Or, se vad bine dependentele de Rusia in mai multe state membre”, a subliniat el.

Germania, Italia, Austria si Ungaria sunt dependente in mare masura de gazul rusesc.

”Nu va fi prezentat ceva ce nu va trece. Propunerile trebuie sa fie facute la momentul oportun”, a explicat el.

De la inceputul razboiului din Ucraina, Rusia a strans 27,3 miliarde de dolari ca urmare a achizitionarii de petrol, gaz si carbune rusesti de catre UE, potrivit directoarei Institutului Austriac pentru Europa si Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.

Ministrii UE urmeaza sa valideze deblocarea a inca 500 de milioane de euro pentru finantarea si furnizarea de noi arme pentru Kiev, potrivit mai multor diplomati europeni.

”Sanctiunile sunt importante, dar ele nu rezolva problema in Donbas. Batalia din Donbas va fi decisiva pentru rezultatul razboiului”, a subliniat sambata Josep Borrell.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: