Ucraina este ingrijorata de o „amenintare tot mai mare” a unei noii ofensive ruse din Belarus

externe

Joi, autoritatile ucrainene si-au exprimat ingrijorarea cu privire la „amenintarea tot mai mare” a unei noi ofensive ruse din Belarus, vecinul sau din nord. „Retorica agresiva a liderilor militari si politici ai Rusiei si Belarusului se intensifica”, a declarat Oleksii Hromov, inalt oficial in statul major al armatei ucrainene citat de Le Monde.

Potrivit acestuia, „de data aceasta, ofensiva ar putea fi [lansata] la vest de granita cu Belarus pentru a intrerupe principalele rute de aprovizionare pentru arme si echipamente militare straine” care ajung in special prin Polonia.

De la inceputul invaziei din Ucraina, Belarus a servit drept platforma logistica pentru aliatul sau rus. Pe 10 octombrie, o parte din rachetele trase asupra teritoriului ucrainean a venit de pe teritoriul belarus. O saptamana mai tarziu, din Belarus au fost lansate dronele sinucigase care au lovit Kiev pe 17 octombrie, spun autoritatile ucrainene.

Pana acum, armata belarusa nu a luat parte la luptele de pe teritoriul ucrainean, dar teama de implicarea sa directa in conflict si de deschiderea unui nou front in nordul tarii a crescut si mai mult de cand presedintele belarus, Alexandru Lukasenko, a anuntat, pe 10 octombrie, crearea unui grup militar comun cu Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: