Ucraina, mare ofensiva in Herson: „Unitatile avansate sunt la un kilometru de oras”. Partizanii deja elimina oamenii rusilor

externe

Trupele guvernului ucrainean pregatesc o ofensiva semnificativa pentru a elibera regiunea Herson din sud de sub dominatia invadatorilor rusi, arata o serie de informatii din ultimele zile.

Unitatile avansate ale armatei ucrainene ar fi chiar la distanta de orasul-resedinta Herson de la care pot trage lunetistii, adica de la un kilometru distanta, conform The Economist.

In acelasi timp, partizanii ucraineni din zona ocupata sunt tot mai activi si elimina colaboratorii rusilor, dar au ucis si soldati rusi, inclusiv doi care stateau la o cafenea in oras, semn ca pot opera relativ deschis, scrie NBC News.

Herson este zona in care ucrainenii au facut progrese in ultimul timp, chiar daca in aceasta perioada au fost fortati sa se retraga din Est, unde au pierdut teren in regiunea Donbas.

Aceste progrese au fost constante (cu albastru pe harta de la Institutul pentru Studierea Razboiului), in tot nordul regiunii.

Rusii au fortificat masiv zona si sunt in pozitii defensive. Ei au incercat un contraatac pe 29 iulie, dar acesta a fost respins de ucraineni. In acelasi timp, ei aduc intariri din alte zone controlate de rusi.

Herson este o regiune de mare importanta strategica, intrucat ea deschide calea spre Peninsula Crimeea, care apartine Ucrainei din punct de vedere legal dar care a fost anexata de Rusia in 2014.

Este de asemenea si o regiune cu mare potential agricol, avand culturi cerealiere vaste de care acum profita Rusia.

Poate mai important, recucerirea regiunii Herson ar permite Ucrainei sa poata folosi zona de Vest a Marii Negre, care acum este sub o cvasiblocada ruseasca.

Ucrainenii au facut progrese in controlul zonei dupa ce rusii au fost siliti sa paraseasca Insula Serpilor din cauza bombardamentelor intense, dar controlul Herson ar ajuta enorm chiar si fara recuperarea Crimeei.

Guvernul de la Kiev continua sa primeasca arme de la partenerii sai occidentali, ceea ce va constitui un atu in ofensiva pe care o pregateste.

Mai mult despre:

Comentarii: