Ucraina nu se lasa. Rusii se plang ca sunt atacati pe propriul teritoriu cu mortiere: „Granicerii rusi au ripostat”

externe

Un oficial regional rus a declarat miercuri ca granicerii din regiunea Kursk, la frontiera cu Ucraina, au fost vizati de tiruri de mortiere, transmite Reuters, citata de Agerpres.

‘Ieri, 5 aprilie, (ucrainenii) au incercat sa traga cu mortiere asupra pozitiilor granicerilor nostri in districtul Sudjanski’, a afirmat Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk.

‘Granicerii rusi au ripostat (…) Nu au existat victime sau pagube de partea noastra’, a adaugat el.

Rusia a acuzat saptamana trecuta fortele ucrainene ca au intreprins un atac aerian impotriva unui depozit de combustibil in orasul Belgorod, in apropierea granitei cu Ucraina, insa un oficial ucrainean de rang inalt a negat responsabilitatea atacului.

Principalele eforturi militare ruse se concentreaza de acum pe pregatirea unei ofensive pentru a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Lugansk si Donetk, in estul Ucrainei, si Mariupol, in sud, conform unui buletin actualizat al Inaltului Comandament al armatei ucrainene, citat miercuri de EFE.

In acest raport, publicat in cea de-a 42-a zi a invaziei ruse in Ucraina, se arata ca trupele ruse isi continua ofensiva spre Izium, oras situat pe raul Donetk, in regiunea Harkov, precum si spre Sloviansk si Barvinkove, in aceeasi regiune, care – potrivit analistilor – sunt orase-cheie in ofensiva rusa spre Donetk si Lugansk, autoproclamatele republici din estul Ucrainei.

„In directia Donetk, inamicul incearca sa-si imbunatateasca pozitia tactica a unitatilor sale si continua sa desfasoare operatiuni de asalt in unele zone”, se arata in raport.

Inaltul Comandament ucrainean se refera de asemenea si la situatia din orasul Mariupol, port strategic la Marea Azov (sud), supus unor bombardamente intense, si in care traiesc fara serviciile de baza circa 150.000 de persoane, potrivit autoritatilor ucrainene.

„Tentativele de a lua cu asalt Mariupol nu inceteaza. Aparatorii orasului desfasoara o riposta eroica de mai bine de 40 de zile impotriva unor forte covarsitoare ale invadatorilor rusi”, blocandu-le practic aici, mentioneaza Inaltul Comandament al armatei ucrainene.

Armata rusa a anuntat marti o ofensiva finala pentru a prelua controlul asupra orasului-port dupa expirarea termenului dat fortelor ucrainene pentru a depune armele si a parasi urbea in directia teritoriului controlat de Kiev.

Trupele ruse continua sa bombardeze Mariupolul prin intermediul artileriei si aviatiei, in timp ce „fortele ucrainene par sa opuna o rezistenta organizata in anumite sectoare ale orasului”, precizeaza cea mai recenta analiza a Institutului pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War – ISW), un think-tank american.

Potrivit analizei ISW, trupele ruse continua sa se repozitioneze pentru a-si continua invazia in estul si sudul Ucrainei, dupa ce au abandonat atacul de la Kiev si „isi regrupeaza unele dintre fortele de lupta retrase din Belarus in Rusia”.

„Dar este probabil ca unitatile ruse care s-au retras de langa Kiev sa nu-si poata recupera eficienta de lupta o perioada de timp”, conform acestei analize.

„Operatiunile ofensive ruse la sud-est de Izium spre Sloviansk au continuat la scara mai mica si au inregistrat progrese limitate. Rusia nu a mai incercat sa regrupeze concentrari majore de forte pe aceasta axa, dar continua sa trimita grupuri tactice de batalion separate care sa avanseze in mod independent”, potrivit analizei institutului citat.

In acelasi timp, ONU a documentat decesul a 1.480 de civili in Ucraina de la invazia Rusiei in data de 24 februarie, carora li se adauga 2.195 de civili raniti, a declarat marti in Consiliul de Securitate subsecretarul general al Natiunilor Unite pentru afaceri politice si de consolidare a pacii, Rosemary DiCarlo, potrivit dpa.

Cu toate acestea, UNHCR considera ca bilantul real al victimelor este considerabil mai ridicat din cauza numarului mare de cazuri neraportate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: