Ucraina ofera Belarusului un pact de neagresiune, sustine Lukasenko: „Nu stiu de ce ucrainenii au nevoie de acest lucru”

externe

Ucraina ofera Belarusului sa semneze un pact de neagresiune, in timp ce antreneaza militanti care reprezinta o potentiala amenintare la adresa securitatii nationale a Belarusului, a declarat marti presedintele belarus Alexander Lukasenko, scrie TASS.

„Nu stiu de ce ucrainenii au nevoie de acest lucru. Pe de o parte, ei ne cer sa nu luptam cu Ucraina in niciun caz, sa nu ne mutam fortele acolo. Ei ne ofera sa semnam un pact de neagresiune. Pe de alta parte, ei ii inarmeaza [pe militanti – TASS]”, a declarat Lukasenko in timpul reuniunii privind situatia sociala si politica si criminalitatea din republica, potrivit BelTA.

Germania a primit cererea oficiala a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 catre Ucraina, a anuntat marti ministrul polonez al apararii, in timp ce Varsovia creste presiunea asupra Berlinului pentru a-si da aprobarea, informeaza Reuters.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricatie germana, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scara larga, pentru a o ajuta sa patrunda prin liniile ruse si recaptura teritoriu in acest an.

Germania, a carei aprobare este necesara pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezita, temandu-se ca va determina Moscova sa escaladeze conflictul.

„Germanii au primit deja cererea noastra pentru permisiunea de a transfera tancurile Leopard 2 in Ucraina”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

„De asemenea, fac apel catre partea germana sa se alature coalitiei tarilor care sprijina Ucraina cu tancuri Leopard 2”, a adaugat el. „Aceasta este cauza noastra comuna, deoarece securitatea intregii Europe este in joc!”, a mai scris el.

Berlinul a spus ca este dispus sa actioneze rapid daca exista un consens intre acesti aliati.

Duminica, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat ca Berlinul nu va sta in calea Poloniei daca ar face cererea si luni, seful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell a spus ca Germania nu blocheaza exportul tancurilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: