externe

Ucraina, pas istoric spre UE. Zelenski anunta „control vamal comun” cu Polonia: „S-a ajuns la o solutie care revolutioneaza ordinea la frontiera noastra”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat duminica un control vamal comun „istoric” cu Polonia, subliniind ca „unitatea ucrainenilor si polonezilor este o constanta pe care nimeni nu o va rupe”.

„S-a ajuns la o solutie care revolutioneaza ordinea la frontiera noastra”, a declarat Zelenski in timpul discursului sau video nocturn, citat de CNN. „Introducem un control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera in mod semnificativ procedurile de frontiera. Va elimina cea mai mare parte a riscurilor de coruptie. Dar este, de asemenea, inceputul integrarii noastre in spatiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un proces cu adevarat istoric.”

Comentariile lui Zelenski au fost facute in urma vizitei presedintelui polonez Andrzej Duda la Kiev mai devreme in cursul zilei. Duda a subliniat, de asemenea, unitatea dintre cele doua tari, devenind primul lider strain de la invazia rusa care s-a adresat parlamentului ucrainean, Rada.

Zelenski a descris relatiile ucraineano-poloneze ca fiind „in sfarsit pe o baza complet curata, sincera, fara certuri si mostenire de conflicte vechi. Aceasta este o realizare – o realizare istorica a poporului nostru. Si imi doresc ca fraternitatea dintre ucraineni si polonezi sa fie pastrata pentru totdeauna. Asa cum am vorbit astazi in fata deputatilor, unitatea noastra a ucrainenilor si polonezilor este o constanta pe care nimeni nu o va rupe.”

Zelenski a mai spus ca a semnat un decret care introduce un nou premiu „pentru a multumi acelor orase din tarile partenere care au ajutat cel mai mult. Iar Rzeszow a devenit primul astfel de oras. Orasul salvator. Este corect sa spunem asa”.

Liderul ucrainean a continuat prin a anunta pregatirea unui proiect de lege care va reflecta legea adoptata in Polonia cu privire la cetatenii ucraineni care s-au refugiat in Polonia si care „au primit din punct de vedere legal aceleasi oportunitati ca si polonezii”.

Aproape 3,5 milioane de refugiati ucraineni au intrat in Polonia de la invazia rusa din februarie, ceea ce face ca aceasta tara sa fie de departe cea mai mare tara gazda pentru persoanele care fug din tara, potrivit Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati.

„Va fi un gest corect sa adoptam o astfel de lege in Ucraina”, a declarat Zelenski. „Sa fie astfel incat cetatenii Poloniei sa nu fie niciodata nevoiti sa foloseasca o astfel de lege. Dar haideti sa ne aratam recunostinta si respectul nostru”.

Liderul ucrainean a mai spus ca a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson si „a discutat despre modalitatile de crestere a volumului exporturilor noastre, in special a produselor agricole. Precum si volumul importurilor de combustibil in Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

O oră ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

23 de minute ago

Ciolacu merge sa-i lanseze pe Negoita si pe Simonis. Lansarea lui Negoita, intr-o sala care nu are aviz ISU

Premierul Marcel Ciolacu merge astazi sa participe la evenimentul de lansare a candidaturii lui Robert…

2 ore ago

Olaf Scholz spune ca nu a mai vorbit cu Putin din decembrie 2022: „Atunci am stat la o masa foarte lunga”

Cancelarul german Olaf Scholz nu a mai vorbit cu presedintele rus Vladimir Putin din decembrie…

O oră ago