externe

Ucraina, pas mare pentru marirea productiei de energie. Va incepe constructia a 4 noi reactoare nucleare in acest an

Ucraina se asteapta sa inceapa lucrarile de constructie a patru noi reactoare nucleare in aceasta vara sau toamna, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuscenko, in timp ce tara incearca sa compenseze capacitatea energetica pierduta din cauza razboiului cu Rusia, transmite Reuters.

Doua dintre unitati – care includ reactoare si echipamente conexe – se vor baza pe echipamente fabricate in Rusia pe care Ucraina vrea sa le importe din Bulgaria, in timp ce celelalte doua vor folosi tehnologie occidentala de la producatorul american de echipamente energetice Westinghouse.

Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleara Hmelnitki din vestul Ucrainei, a adaugat Galuscenko.

Calendarul este mai agresiv decat cel schitat anterior de Kiev, care a vorbit despre inceperea lucrarilor undeva in 2024 si fara a preciza ca toate cele patru reactoare ar putea fi dezvoltate simultan.

„Cred ca (vom incepe constructia) in vara-toamna”, a declarat Galuscenko intr-un interviu. „Avem nevoie de recipiente”, a adaugat el, referindu-se la recipientele sub presiune ale reactoarelor care vor trebui importate. „Vrem sa facem imediat a treia si a patra unitate”, a continuat ministrul.

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Hmelnitki a inceput in anii 1980, dar a fost inghetata.

De la obtinerea independentei fata de Uniunea Sovietica in 1991, Ucraina a construit trei noi reactoare nucleare – cate unul la centralele nucleare Zaporijia, Hmelnitki si Rivne.

In prezent, trei centrale nucleare de pe teritoriul controlat de Ucraina produc peste 55% din necesarul de energie electrica al tarii, dar Kievul doreste sa extinda sectorul pentru a compensa pierderea centralei Zaporija, cea mai mare centrala nucleara din Europa.

Rusia a preluat controlul instalatiei dupa lansarea invaziei in Ucraina la inceputul anului 2022, iar cele sase reactoare nucleare ale sale sunt acum oprite.

„Cu a 3-a si a 4-a (unitati Hmelnitki) vrem sa compensam pentru Zaporijia, iar acum suntem in discutii cu partenerii nostri bulgari cu privire la cele doua reactoare pe care vrem sa le luam”, a declarat Galuscenko.

„Daca am primi astazi navele reactoarelor, cred ca ar trece 2 ani si jumatate si am avea un al treilea reactor in functiune”, a mai spus Galuscenko.

In paralel cu constructia unitatilor VVER-1000 din epoca sovietica, Ucraina doreste sa inceapa lucrarile de constructie pregatitoare pentru a gazdui doua unitati americane moderne AP-1000, tot la Hmelnitki.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Germania a blocat un nou set de sanctiuni la adresa Rusiei care vizau livrarile de gaze. Berlinul s-a opus cu veto si in privinta altor sanctiuni

Tarile Uniunii Europene nu au reusit sa aprobe un nou pachet de sanctiuni care vizeaza…

12 minute ago

Simion, candidatul AUR la Presedintie. El a anuntat ca va intra in turul 2 cu un PSD-ist

Consiliul National de Conducere al Aliantei pentru Unirea Romanilor a decis sambata, cu unanimitate de…

31 de minute ago

Ironiile lui Biden privind varsta lui Donald Trump: „Ia-o ca de la un batran la altul: varsta este doar un numar”

Donald Trump a implinit vineri varsta de 78 de ani, aniversare care le-a reamintit alegatorilor…

3 minute ago

Dupa Venetia, Barcelona si Amsterdam, si Alaska vrea sa limiteze numarul navelor de croaziera dupa un numar record de 1,65 milioane de turisti anul trecut

Alaska urmeaza sa limiteze numarul de pasageri ai navelor de croaziera care sosesc in portul…

2 ore ago

Luni incepe Bacalaureatul cu proba orala la limba romana. Rezultatele vor fi afisate in 12 iulie

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 incepe luni, 17 iunie, cu evaluarea competentelor de…

2 ore ago