externe

Ucraina pierde tot mai mult teren in est. Un lider european e furios pe Macron si Scholz: „Lasati telefonul si mergeti la Kiev”

Situatia in estul Ucrainei este tot mai grava. Forte ruse strang latul in jurul oraselor Sievierodonetk – bombardat neincetat – si Lisiceansk.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, a transmis pe Telegram ca situatia la Lisiceansk s-a ”agravat puternic”.

”Un obuz rusesc a lovit o cladire rezidentiala. O fata a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”, a anuntat el duminica, dupa ce sambata a transmis vesti similare, potrivit News.ro.

Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avarate, anunta guvernatorul.

Situatia din estul Ucrainei ii ingrijoreaza si pe liderii europeni, care cer mai multa actiune la nivelul blocului comunitar. Printre aceste voci se numara si cea a presedintelui Comisiei pentru afaceri internationale din parlamentul estonian, Marko Mihkelson.

El s-a infuriat dupa informatiile de sambata legate de discutia de 80 de minute pe care cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emmanuel Macron au avut-o cu Vladimir Putin.

„Este de necrezut cum actualii lideri ai Frantei si Germaniei, fara sa vrea, pregatesc terenul unei noi agresiuni rusesti. O discutie telefonica de 80 de minute intre Macron si Scholz cu Putin ne obliga inevitabil sa-l parafrazam pe Macron insusi – nu este asta o moarte cerebrala?”, se intreaba liderul parlamentar estonian, referindu-se la celebra afirmatie a presedintelui francez ca NATO ar fi „in moarte cerebrala”.

Mihkelson recunoaste ca criticile sale sunt aspre, dar subliniaza: „legitimarea omului care a inceput razboiul in Ucraina reprezinta o amenintare la adresa intregului spatiu al Uniunii Europene”, potrivit Agerpres.

Politicianul estonian afirma ca nu intelege ce fel de invataminte au tras Berlinul si Parisul din trecutul recent. De asemenea, el isi exprima nedumerirea ca Franta si Germania cauta pretexte pentru a amana acordarea asistentei militare pentru Ucraina si ca cred in promisiunile Rusiei, desi Moscova poarta un razboi de distrugere a unui popor european, noteaza Liga.net.

Potrivit parlamentarului estonian, ar fi mai logic ca Ucraina sa fie ajutata sa supravietuiasca si sa invinga Rusia, pentru ca Federatia Rusa este cea care incearca sa schimbe ordinea mondiala. Daca Macron si Scholz sunt ingrijorati de o posibila criza alimentara din cauza razboiului, atunci ar trebui creat un convoi umanitar pentru navele ucrainene cu cereale, afirma Mihkelson.

„Macron si Scholz ar fi putut sa lase jos telefonul si sa se deplaseze de urgenta in Ucraina. Sper ca actiunile ciudate ale lui Macron si Scholz sa nu fie motivate de teama de a pierde influenta intr-o Europa democratica, care va include cu siguranta Ucraina dupa victoria in razboi, precum si Republica Moldova, Georgia si Belarus, care se vor elibera de ocupatia rusa de facto”, a scris el.

Europa poate exista o perioada oarecare de timp fara o amenintare existentiala din partea Rusiei, dar pentru aceasta calitatile de leadership trebuie sa fie demonstrate de oamenii de stat care sustin valorile si principiile democratice, a mai subliniat parlamentarul estonian.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Portretul domnisoarei Lieser” de Gustav Klimt a fost vandut la licitatie pentru 30 de milioane de euro.

„Portretul domnisoarei Lieser” de Gustav Klimt, un tablou ramas neterminat la moartea artistului austriac, a…

3 ore ago

Germania anunta ca va relua finantarea agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni

Germania a declarat miercuri ca intentioneaza sa reia cooperarea cu Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni…

3 ore ago

Biden a semnat, SUA incep imediat sa livreze Ucrainei rachete si munitii: „Iata ce inseamna sa fii o superputere mondiala!”

Presedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor…

35 de minute ago

Ucraina a inceput deja sa loveasca Rusia cu rachete cu raza lunga de actiune ATACMS, furnizate in secret de SUA – Associated Press

Ucraina a inceput sa foloseasca rachete balistice cu raza lunga de actiune furnizate in secret…

46 de minute ago

AUR l-a pus si pe Trump pe afise, alaturi de Avram Iancu, Cuza si Stefan cel Mare: „Camionul de gunoi e perfect acolo”

Campanie halucinanta a celor de la AUR. In Bucuresti, pe marile bannere de promovare a…

3 ore ago