Ucraina pregateste asaltul asupra Crimeei: „Locuitorii din teritoriile ocupate sa se aprovizioneze cu cantitati suficiente de apa si sa incarce acumulatoarele de energie. Totul va fi Ucraina”

externe

Ucraina le-a cerut luni locuitorilor din Crimeea, anexata de Rusia, sa pregateasca adaposturi antiaeriene si sa se aprovizioneze cu provizii, anunta Reuters. Kievul pregateste o contraofensiva majora pentru a alunga trupele rusesti din acest teritoriu ucrainean.

De saptamani intregi, Ucraina le spune locuitorilor din sudul sau ocupat sa fie pregatiti si sa evacueze inainte de a lansa o contraofensiva. Cu toate acestea, avertismentul de luni a ieist in evidenta pentru ca s-a adresat locuitorilor din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in 2014, spre deosebire de zonele capturate de Rusia in timpul invaziei din acest an.

Se crede ca peninsula de la Marea Neagra se afla in afara razei de actiune a armelor ucrainene, desi mai multe explozii recente la bazele militare rusesti din Crimeea au pus sub semnul intrebarii acest lucru. Kievul a refuzat sa revendice responsabilitatea pentru aceste incidente.

„Cerem locuitorilor din teritoriile ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, sa urmeze recomandarile oficialilor (ucraineni) in timpul masurilor de dezocupare”, a declarat consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak.

„In special, sa pregateasca un adapost antiatomic, sa se aprovizioneze cu cantitati suficiente de apa si sa incarce acumulatoarele de energie. Totul va fi Ucraina”, a scris el pe Twitter.

Citeste si: Efect puternic al contraofensivei Ucrainei din sud. Rusia suspenda referendumul din Herson pentru anexarea acestei regiuni ucrainene: „Vom face o pauza”

Comentarii: