Ucraina primeste 11 elicoptere nou-noute din partea SUA. Boris Johnson: „Ar fi o catastrofa daca Putin ar castiga”

externe

Statele Unite livreaza inca un set de 11 elicoptere militare Ucrainei. Acestea au fost fabricate chiar in Rusia.

„Nu mai putin de 11 elicoptere Mi-17V-5 stralucitoare, construite, in mod ironic, de uzina ruseasca Kazan Helicopters Plant, pot fi vazute scoase din depozitele din SUA inainte de a fi trimise in UA ca parte a ajutorului american.

Acestea au fost fabricate initial pentru Fortele Aeriene Afgane ca parte a unei comenzi din 2011”, anunta Ukraine Weapons Tracker.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat ca Occidentul trebuie sa continue sa-i sustina pe ucraineni in contextul in acestia incearca sa-si recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmand ca ar fi o „catastrofa” daca presedintele rus Vladimitr Putin ar obtine victoria, relateaza sambata dpa.

In declaratii facute dupa revenirea in Regatul Unit dupa o vizita neanuntata la Kiev, seful guvernului britanic a avertizat ca Ucraina nu trebuie incurajata sa accepte o „pace proasta” care pur si simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse.

De asemenea, Johnson si-a aparat decizia de a pleca vineri de la o conferinta a conservatorilor din nordul tarii pentru a se putea intalni cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Momentul ales pentru vizita a dus la acuzatii ca desconsidera nordul, chiar inainte de un scrutin crucial in Wakefield, West Yorkshire, pe care conservatorii au mare sanse sa o piarda.

Boris Johnson a declarat presei la revenirea in tara, la baza RAF Brize Norton, ca era important sa fie demonstrat sprijinul Regatului Unit intr-un moment in care Ucraina „sufera teribil” din cauza ofensivei ruse in desfasurare din Donetk.

„Cred ca este foarte important sa merg in Ucraina intr-un moment in mod special crucial. Ingrijorarea pe care o avem este ca putina oboseala fata de chestiunea ucraineana incepe sa se instaleze in lume. Este foarte important sa aratam ca suntem alaturi de ei pe termen lung si ca le asiguram rezilienta strategica de care au nevoie”, a mai spus Johnson.

In convorbirile sale cu presedintele Zelenski, premierul britanic a spus ca tara sa este gata sa antreneze zeci de mii de soldati ucraineni in timp ce continua luptele impotriva rusilor.

Boris Johnson a mai spus ca este foarte important ca rusii sa fie impiedicati sa „inghete” conflictul, pentru a-si putea consolida castigurile inainte de a organiza un nou atac.

„Ar fi o catastrofa daca Putin ar castiga”, a spus Johnson.

„Nimic nu i-ar placea mai mult decat sa spuna: ‘Sa inghetam conflictul, sa avem un armistitiu ca in 2014’. Pentru el asta ar fi o mare victorie. Am avea o situatie in care Putin va reusi sa-si consolideze castigurile si apoi sa lanseze un alt atac”, a atras atentia seful guvernului de la Londra.

„Trebuie sa transmitem cu claritate ca-i sprijinim pe ucraineni in ambitiile lor de a-i izgoni pe rusi, de a izgoni armatele lui Putin, din toate locurile pe care le-au obtinut din 24 februarie, si sa ne asiguram ca ucrainenii nu sunt incurajati sa faca o pace proasta, ceva care pur si simplu nu va rezista”, a adaugat el.

Comentarii: