Ucraina, prudenta fata de planul de pace pregatit de China

externe

Dmitri Kuleba, arme, Ucraina, lopeti, rusi

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a manifestat marti un interes prudent fata de planul de pace pregatit de China pentru a pune capat razboiului ruso-ucrainean, indemnand totodata Beijingul sa nu ajute Rusia sa submineze „integritatea teritoriala” a Ucrainei, relateaza AFP citata de Agerpres.

Kuleba a avut in timpul Conferintei de Securitate de la Munchen, desfasurata la finalul saptamanii trecute, o discutie cu cel mai inalt responsabil al diplomatiei chineze, Wang Yi. Acesta din urma a sosit marti la Moscova, unde a avut deja o intrevedere cu seful Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev, se va intalni miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov si ar putea fi primit inclusiv de presedintele Vladimir Putin, intalnire deocamdata neconfirmata, fiind mentionata de Kremlin doar ca fiind posibila.

Wang Yi „mi-a impartasit elemente-cheie ale planului de pace chinez”, a spus Kuleba in fata presei la Bruxelles, dupa o reuniune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si cu seful diplomatiei europene, Josep Borrell.

„Asteptam sa primim acest text pentru a-l studia in detaliu, pentru ca nu putem trage concluzii doar dupa o prezentare orala. Odata ce vom fi primit documentul, il vom examina in profunzime si vom trage propriile noastre concluzii”, a adaugat seful diplomatiei ucrainene.

Insa el a amintit mai departe formula de pace in zece puncte propusa de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Noi credem ca aceasta este calea de urmat, completa, concisa si eficace”, a indicat Dmitro Kuleba.

In acel plan de pace enuntat de Zelenski, acesta ii cere Rusiei sa-si retraga trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, si sa fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, asadar Moscova sa accepte infrangerea. De partea sa, Kremlinul a declarat in repetate randuri ca este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar ca nu vede nicio dorinta din partea Kievului de a face acelasi lucru si a acuzat Ucraina ca s-a retras de la negocieri, dupa ultimele tratative desfasurate in martie anul trecut, pentru ca asa i-ar fi cerut Washingtonul.

Dar „cred ca exista un element comun al Ucrainei si Chinei: principiul integritatii teritoriale”, a mai remarcat marti ministrul ucrainean de externe. „Nu este doar un element, este o piatra de temelie”, a estimat el.

„Tot ceea ce China a facut si va face in contextul agresiunii ruse contre Ucrainei, daca lasam la o parte retorica politica si examinam actiunile, ar trebui sa urmareasca apararea principiului integritatii teritoriale”, a insistat Kuleba.

„Daca o tara din lume ajuta Rusia sa distruga integritatea teritoriala a Ucrainei, atunci mesajul este clar: oricine altcineva ar putea sa o faca in orice alta situatie specifica, in lume”, a continuat el, dupa ce Zelenski a avertizat luni intr-un interviu China sa nu sustina Rusia in razboiul din Ucraina, intrucat s-ar ajunge astfel la razboi mondial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: