Ucraina, reactie dura fata de Croatia: „Presedintele croat si-a demonstrat dispretul si ingratitudinea fata de ajutorul pe care Ucraina si ucrainenii le-au oferit Croatiei in lupta sa pentru independenta”

externe

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a convocat-o marti pe ambasadoarea croata la Kiev, Anica Djamic, pentru a protesta fata de declaratiile presedintelui Croatiei, Zoran Milanovic, pe tema tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, instigate – potrivit liderului de la Zagreb – de SUA, informeaza EFE, citata de Agerpres.

”Presedintele croat si-a demonstrat dispretul si ingratitudinea fata de ajutorul pe care Ucraina si ucrainenii le-au oferit Croatiei in lupta sa pentru independenta si in lupta impotriva incendiilor devastatoare de anul trecut”, a transmis MAE ucrainean intr-un comunicat.

Milanovic a acuzat marti SUA de criza din Ucraina si a declarat ca, in caz de escaladare, in calitatea sa de comandant al fortelor armate ale acestei tari membre a NATO va retrage militarii croati aflati in zona de conflict.

”In caz de escaladare, Croatia isi va retrage pana la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Va garantez eu acest lucru”, a declarat Milanovic in fata presei de la Zagreb.

Seful statului croat a dat vina pentru criza actuala pe presedintele american Joe Biden si pe ”ulii lui”. ”Aceasta criza nu are nimic de-a face nici cu Ucraina si nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden si a administratiei sale”, a insistat el, adaugand ca o solutionare a crizei trebuie sa tina cont de interesele de securitate ale Rusiei.

”Totul se intampla in anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie sa se gaseasca, si se va gasi, o rezolvare care sa tina cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a apreciat presedintele Croatiei, care a apreciat totodata ca ”locul Ucrainei nu este in NATO”.

Potrivit Kievului, declaratiile lui Milanovic ”transmit discursul propagandei ruse si nu corespund pozitiei oficiale coerente a Croatiei in sprijinul suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei”.

In plus, cuvintele presedintelui croat ”afecteaza relatiile bilaterale si submineaza unitatea Uniunii Europene si a NATO in fata actualelor amenintari la adresa securitatii Europei”, potrivit MAE de la Kiev.

”Suntem convinsi ca aceasta ingratitudine este o trasatura personala a caracterului (lui Milanovic) si nu se extinde la poporul croat, de care ne leaga prietenia si respectul reciproc”, se mai mentioneaza in comunicatul difuzat de diplomatia ucraineana.

Kievul a cerut totodata presedintelui croat ”o dezmintire publica” a declaratiei sale si si-a exprimat increderea in sprijinul Zagrebului fata de parcursul european si euroatlantic al Kievului si in continuarea ”relatiilor de prietenie” dintre cele doua tari.

Mai mult despre:

Comentarii: