Ucraina, reactie mult mai dura decat a Romaniei in legatura cu fularul lui Orban: „Solicitam scuze”. Ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat la sediul Ministerului de Externe

news

Ucraina a anuntat marti ca il va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta fata de faptul ca premierul ungar Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtand un fular pe care se afla o harta a Ungariei Mari.

„Promovarea ideilor revizioniste in Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relatiilor ucraineano-ungare si nu respecta principiile politicii europene”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

El a precizat ca doreste scuze si o dezmintire a oricaror pretentii maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Pe fularul lui Orban se afla o harta a „Ungariei Mari”, care include teritoriile care fac parte acum din Austria, Slovacia, Romania, Croatia, Serbia si Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, luni, in legatura cu fularul lui Orban, ca a transmis ambasadorului Ungariei la Bucuresti dezaprobarea ferma fata de gestul oficialului ungar. ”Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o imbraca, este inacceptabila, contrara realitatilor actuale si angajamentelor asumate in comun de Romania si Ungaria”, a subliniat MAE.

”Ca urmare a afisarii Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular avand imprimata harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre nationalele Ungariei si Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucuresti dezaprobarea ferma fata de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind in contrast evident cu atmosfera de deschidere si relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultari pe care ministrul roman al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atat cu omologul ungar, cat si cu premierul ungar”, a transmis, luni seara, MAE.

Potrivit sursei citate, ”orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o imbraca, este inacceptabila, contrara realitatilor actuale si angajamentelor asumate in comun de Romania si Ungaria de a construi o relatie bilaterala in parametrii definitorii ai instrumentului de baza care guverneaza relatia bilaterala, anume Tratatul privind intelegerea, cooperarea si buna vecinatate intre Romania si Republica Ungaria, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996 si respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, in acest an, se implinesc doua decenii”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: