Ucraina reuseste in sfarsit sa loveasca puternic Rusia cu „armele sale minune”, iar acest lucru schimba cursul razboiului – expert militar

externe

ATACMS, livrare, Ucraina, Joe Biden

Faptul ca Ucraina este lasata sa atace direct tinte militare rusesti cu „armele-minune” incepe sa intoarca cursul razboiului in favoarea Kievului, afirma un colonel britanic in retragere, relateaza Business Insider.

„Pentru prea mult timp, Ucraina a trebuit sa se lupte cu rusii invadatori cu o mana legata la spate”, a scris Hamish de Bretton-Gordon intr-un comentariu pentru The Telegraph.

Fostul soldat a detinut mai multe functii in cei 23 de ani de cariera militara in cadrul armatei britanice. Pe langa faptul ca a fost comandantul Regimentului mixt chimic, biologic, radiologic si nuclear din Marea Britanie intre 2004 si 2006, de Bretton-Gordon a condus si Batalionul CBRN de reactie rapida al NATO intre 2005 si 2007.

„In sfarsit, acest lucru incepe sa se schimbe. De acum inainte, cu permisiuni acordate de diverse tari occidentale – dar mai ales de Statele Unite – Ucraina poate lovi tinte mult mai adanc in Rusia”, a declarat de Bretton-Gordon.

Luna trecuta, Politico a relatat ca administratia Biden a dat Ucrainei permisiunea de a folosi arme furnizate de SUA asupra tintelor rusesti din zona Harkov. Fortele rusesti au lansat un asalt asupra regiunii in luna mai, ca parte a unei ofensive de vara asupra celui de-al doilea oras ca marime din Ucraina.

„Desi este inca obligata sa acorde prioritate frontului din Harkov prin natura permisiunilor acordate (Washingtonul se teme inca sa dea Kievului carte alba pentru a trage oriunde), exista dovezi ca a eliberat fortele armate ucrainene pentru a folosi celelalte arme pe care le avea in rezerva pentru a lovi in alta parte”, a notat de Bretton-Gordon in comentariul sau.

Fostul colonel a enumerat mai multe realizari militare recente ale Ucrainei, care au inclus atacuri cu drone asupra navelor militare rusesti din Golful Taganrog si a aerodromului Ahtubinsk din sudul Rusiei. Cel din urma atac a dus la distrugerea celui mai nou avion invizibil al Rusiei, avionul de vanatoare-bombardament Su-57.

„Pentru prea mult timp, Kievul a dus o batalie inegala, fiind pus in pozitia imposibila de a vedea Rusia masand trupe peste propria granita, fara a putea sa le loveasca”, a declarat de Bretton-Gordon. „Acum ca acest lucru s-a schimbat, cred ca frontul de la Harkov va incepe sa se intoarca in favoarea Kievului”, a mai spus el.

Recenta intorsatura a evenimentelor, a spus de Bretton-Gordon, nu este ceva la care Rusia ar putea rezista pur si simplu bazandu-se pe un razboi de uzura.

„Rusia nu poate sustine nivelul de victime cu care se confrunta in prezent – peste 500.000 pana acum. Nu-mi pasa cat de bun este complexul industrial al Rusiei. In epoca moderna, aceasta cifra pur si simplu nu este sustenabila”, a declarat el.

Dar realizarile Ucrainei pe campul de lupta ar putea risca o noua escaladare a Rusiei.

Luna trecuta, liderul rus Vladimir Putin a lasat sa se inteleaga ca tarile europene care au incurajat Ucraina sa atace direct Rusia s-ar putea confrunta cu represalii.

„Asadar, acesti oficiali din tarile NATO, in special cei care au sediul in Europa, in special in tarile europene mici, ar trebui sa fie pe deplin constienti de ceea ce este in joc”, a declarat Putin reporterilor la 28 mai.

„Ei ar trebui sa tina cont de faptul ca sunt tari mici si dens populate, ceea ce reprezinta un factor de luat in considerare inainte de a incepe sa vorbeasca despre atacuri in adancimea teritoriului rusesc”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: