Ucraina se pregateste sa primeasca avioane de lupta americane: „Pilotii nostri sunt gata sa invete sa le opereze”

externe

Ministerul Apararii din Ucraina a anuntat, luni, ca pilotii ucraineni sunt „gata sa invete” sa opere avioane de lupta ale SUA, raspunzand astfel apelului actorului american Sean Penn ca SUA sa trimita avioane performante in Ucraina.

„Ofiterii Fortelor Aeriene ucrainene sunt pregatiti sa invete cum sa opereze avioanele de lupta americane pentru a ajuta la protejarea cerului nostru si la castigarea razboiului”, a anuntat ministerul pe Twitter.

Actorul Sean Penn a declarat la CNN ca face lobby pe langa legislatorii americani pentru ca avioane de lupta si sisteme de aparare aeriana sa fie trimise in Ucraina. „Misiunile pilotilor ucraineni de acum sunt actiuni sinucigase”, a spus Sean Penn.

Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizata in noaptea de duminica spre luni de un nou atac cu rachete rusesti, care a facut sase victime, intre care un copil, a anuntat Comandamentul operational ‘Sud’ al armatei ucrainene, citat de DPA si EFE.

Fortele ruse au utilizate pentru acest atac bombardiere supersonice Tu-22M, care actioneaza pe distante lungi si care fac parte din aviatia strategica rusa, a indicat comandamentul citat, din al carui anunt nu rezulta clar daca victimele sunt morti sau raniti.

Potrivit EFE, informatiile preliminare releva ca toate cele sase victime sunt persoane ranite.

„In urma loviturii asupra unui cartier rezidential dintr-o asezare din regiune au fost distruse mai multe case de locuit si dependinte pe o suprafata de peste 500 de metri patrati”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Municipal Odesa, care include si informarea Comandamentului ‘Pivden’ (‘Sud’).

Pompierii lupta in continuare cu flacarile. Odata stins incendiul, un grup de ancheta al politiei isi va incepe activitatea, se arata in text, precizandu-se ca amploarea pagubelor si numarul victimelor sunt in prezent in curs de clarificare.

Ucraina a semnalat o intensificare a atacurilor cu rachete rusesti in toata tara in weekend, cu o serie de regiuni lovite departe de linia frontului, de la Liov (Lvov), in vest, si Hmelnitki (centru-sud), pana la Jitomir, Cernigov si Kiev, in nord.

In sudul tarii, Nikolaiv (Mikolaiv) si Odesa s-au numarat printre zonele afectate.

Odesa, situata pe coasta ucraineana a Marii Negre, este singurul port ucrainean controlat la ora actuala de Kiev, aflandu-se in apropiere de granita cu Republica Moldova si Romania.

Comentarii: