Ucraina spera sa gaseasca modalitati de a debloca granita cu Polonia in aceasta saptamana. 3.900 de camioane aflate in partea poloneza asteapta permisiunea de a intra in Ucraina

externe

Ucraina spera sa ajunga in aceasta saptamana la un acord cu noul guvern polonez pentru a pune capat blocajelor camioanelor de la punctele de trecere a frontierei, a declarat joi viceprim-ministrul Ucrainei, transmite Reuters.

Luni, soferii polonezi de camion au blocat din nou una dintre principalele puncte de trecere de la granita cu Ucraina, cerand Uniunii Europene sa reintroduca sistemul prin care companiile ucrainene au nevoie de permise pentru a opera in blocul comunitar.

Inca din 6 noiembrie soferii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, dar blocada de la punctul de trecere a frontierei Yahodyn-Dorohusk a fost ridicata temporar dupa ce un primar local a luat masuri pentru a o opri, deoarece se temea ca va ameninta locurile de munca.

„Planuim sa ajungem la o pozitie comuna saptamana aceasta la Kiev impreuna cu reprezentantii guvernului polonez”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov, dupa ce s-a intalnit la Varsovia cu noul ministru polonez al infrastructurii, Dariusz Klimczak.

Kubrakov, care este si ministrul infrastructurii, restaurarii si al comunitatilor din Ucraina, a declarat ca deblocarea frontierei a fost subiectul principal al intalnirii, deoarece punctele de trecere majore au fost complet blocate si doar trei camioane au parasit Yahodyn intr-o zi.

Kubrakov a declarat ca reprezentantii guvernului Ucrainei si Poloniei vor avea o alta intalnire la Kiev inainte de sfarsitul acestei saptamani.

Soferii polonezi de camion se plang ca sufera pierderi din cauza companiilor ucrainene care ofera preturi mai ieftine pentru serviciile lor si care transporta marfuri mai mult in interiorul UE, decat intre bloc si Ucraina.

„Am prezentat cifre cheie si date analitice privind traficul de marfa al transportatorilor ucraineni si polonezi, care arata ca problemele despre care vorbesc protestatarii nu exista de fapt”, a spus Kubrakov.

Analistii din Ucraina spun ca aproximativ 3.900 de camioane aflate in partea poloneza asteapta permisiunea de a intra in Ucraina.

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a declarat saptamana trecuta ca noul guvern va incerca sa puna capat rapid protestului soferilor de camion la granita cu Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: