„Ucraina, Taiwan si Israel”. Industria mondiala de aparare va obtine profituri record in urmatorii trei ani – Financial Times

externe

f 35

In urmatorii trei ani, cele mai mari companii de aparare si aerospatiale din lume vor primi venituri record din cauza unei cresteri puternice a comenzilor guvernamentale pentru productia de noi arme pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari, relateaza Financial Times care citeaza un studiu al grupului de cercetare Vertical Research Partners.

Fluxul de numerar liber al primelor 15 companii din domeniile mentionate mai sus este de asteptat sa creasca la 52 de miliarde de dolari pana in 2026 – aproape dublu fata de cifrele lor agregate de la sfarsitul anului 2021.

Potrivit Vertical Research Partners, cele mai mari cinci companii de aparare din Statele Unite isi vor creste profiturile la 26 de miliarde de dolari in urmatorii trei ani. Companiile europene BAE Systems, Rheinmetall si Saab din Suedia, vor avea un flux de numerar liber combinat in crestere cu peste 40%.

„Industria va beneficia de o crestere brusca a cheltuielilor militare, pe masura ce guvernele isi maresc bugetele ca raspuns la invazia Ucrainei de catre Rusia si la escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu si Asia”, au scris jurnalistii.

In SUA, recentele facturi de ajutor pentru Ucraina, Taiwan si Israel se cifreaza la aproape 13 miliarde de dolari [pentru productia de arme la cele mai mari cinci grupuri de aparare ale Americii – Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing si General Dynamics – si furnizorii acestora.

In Marea Britanie, Ministerul Apararii a alocat 7,6 miliarde de lire sterline in ajutor militar Ucrainei in ultimii trei ani, inclusiv aprovizionarea.

Industria de aparare din SUA se confrunta cu un „boom” pe piata de arme datorita pachetelor uriase de ajutoare pentru Ucraina, Israel si Taiwan. Datorita acestei cresteri a comenzilor, industria de aparare este mai capabila sa raspunda cererii crescute pentru produsele sale dupa o perioada de cerere scazuta.

Dar, in ciuda cresterii finantarilor, expertii in aparare avertizeaza ca incertitudinea privind contractele viitoare inseamna ca cresterea sustinuta, pe termen lung, necesara pentru a sprijini fortele armate ale natiunii sau aliatii sai nu este garantata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: