Ucraina, tot mai indrazneata, ar fi atacat o platforma petroliera din Crimeea. Guvernatorul rus al Crimeei anunta ca platforma Chornomornaftogaz a fost lovita

externe

Guvernatorul regiunii Crimeea a acuzat luni Ucraina ca a lovit platformele de foraj petrolier din largul peninsulei anexate.

UPDATE Pravda Ucraina anunta ca fortele armate ale Ucrainei au lovit „turnurile Boiko” – platforme de foraj apartinand Chornomornaftogaz, care a fost „nationalizata” de autoritatile din Crimeea dupa anexarea peninsulei.

Trei persoane au fost ranite, iar cautarea altor sapte muncitori este in curs de desfasurare, a spus Serghei Askionov, seful pro-rus al regiunii, intr-o postare pe Telegram, citata de Sky News.

Ucraina ar fi atacat platformele de foraj ale companiei de petrol si gaze Chornomornaftogaz din Simferopol, a acuzat Askionov.

Afirmatiile nu au fost verificate in mod independent.

Peninsula Crimeea a facut parte anterior din Ucraina, dar a fost invadata si anexata de Rusia in 2014.

Fortele armate ucrainene au declansat o ofensiva puternica impotriva trupelor rusesti de ocupatie din zona Zaporojie si au continuat sa avanseze incet in zona Herson, fortandu-i pe rusi sa aduca trupe suplimentare pentru ca linia frontului sa nu fie rupta.

Ucrainenii au avansat 10 kilometri in Zaporojie si se apropie de orasul Melitopol, cel mai important oras ocupat din zona, scrie Institutul pentru Studiul Razboiului.

Ei au mai infrant si o operatiune ruseasca de sabotaj care se infiltrase la granita dintre regiunile Zaporojie si Donetk.

Conjugat cu efortul din Zaporojie, in apropiere, in zona Herson – Mikolaev, ucrainenii continua sa preseze militar concentrarea ruseasca de forte de acolo.
Trupele guvernului de la Kiev au eliberat 3 localitati in ultima saptamana si continua sa preseze in directia orasului Herson, de care se apropie.

In schimb, rusii au fortificat puternic pozitiile din zona si nu mai intreprind acolo actiuni ofensive.

Ei se confrunta insa cu probleme in spatele frontului, in conditiile in care in zona ocupata se confrunta cu atacuri ale partizanilor ucraineni in Herson si Melitopol. Mai multi oficiali ucraineni spun ca atunci cand trupele lor se vor apropia suficient de mult de cele 2 orase, intreaga miscare de rezistenta va intra deschis in lupta pentru a face jonctiunea cu fortele armate regulate.

Intre timp, rusii continua sa preseze la randul lor in regiunea Donetk, pe care o considera esentiala si in care au masat forte importante si au acceptat pierderi imense de oameni si echipamente.

Cu toate astea, desi incearca de cateva saptamani, ei nu au reusit sa ocupe total orasul-cheie Severodonetk, acolo unde ucrainenii inca rezista intr-o parte a localitatii.

Eforturile rusesti s-au concentrat in aceasta regiune, dar progresele au fost minore. Cu toate acestea, ucrainenilor nu le este usor sa reziste in fata atacurilor rusesti si soarta bataliei este incerta. Rusii au folosit tactica de a concentra masive bombardamente cu artilerie, rachete de la sol si aviatie – la toate aceste capitole avand superioritate – a distruge totul in calea, apoi a avansa in zonele devastate.

Desi au primit ajutor militar occidental masiv, ucrainenii sunt inca in inferioritate la capitolul armament, avand foarte putin echipament cu care pot lovi la zeci de kilometri distanta, spre deosebire de rusi.

Intre timp continua bombardamentele rusesti in toate regiunile tarii, iar numarul civililor ucisi creste.

Mai mult despre:

Comentarii: