Ucraina va beneficia de serviciile de internet prin satelit ale europenilor de la Eutelsat. Elon Musk ar putea sa retraga Starlink din Ucraina

Eutelsat, operatorul francez de satelit care detine rivalul retelei Starlink, OneWeb, negociaza cu guvernele europene pentru a extinde conectivitatea prin satelit in Ucraina, relateaza Financial Times.
Compania a anuntat pe 4 martie ca lucreaza cu institutii si parteneri de afaceri europeni si are echipamente pregatite pentru implementare rapida pentru a sprijini misiunile si infrastructura critica in Ucraina.
Aceste discutii au loc in timp ce investitorii speculeaza ca Eutelsat ar putea interveni daca Ucraina pierde accesul la sistemul Starlink al lui Elon Musk.
Preocuparile cu privire la disponibilitatea Starlink au escaladat dupa ce SUA au intrerupt ajutorul militar Ucrainei pe 3 martie. Ucraina s-a bazat foarte mult pe Starlink pentru comunicatiile pe campul de lupta, facandu-l o componenta cruciala a operatiunilor sale militare.
Saptamana trecuta, Reuters a relatat ca oficialii americani au admis posibilitatea de a restrictiona accesul Ucrainei la sistem. Musk, care detine Starlink, a negat afirmatia, afirmand ca este falsa.
Pe 4 martie, Comisia Europeana a propus un pachet de imprumuturi de 150 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre UE sa finanteze achizitiile din aparare, ceea ce ar putea facilita ajutorul militar imediat pentru Kiev. Un purtator de cuvant al Comisiei a confirmat ca sunt luate in considerare alternative la Starlink.
Propunerea Eutelsat presupune combinarea satelitilor pe orbita joasa a Pamantului ai OneWeb, pozitionati la aproximativ 1.200 de kilometri deasupra suprafetei, cu satelitii sai geostationari de la 35.000 de kilometri. Aceasta abordare cu doua constelatii ar putea oferi conectivitate esentiala pentru armata Ucrainei, inclusiv pentru operatiunile cu drone care au dat lovituri semnificative fortelor ruse.
OneWeb ofera deja servicii Ucrainei printr-un distribuitor german, dar extinderea rolului sau ar necesita ca guvernele europene sa aprobe planurile de achizitii si integrare. Eutelsat a recunoscut ca amploarea contributiei sale depinde de cerintele militare ale Ucrainei, de protocoalele de securitate si de sistemele de comunicatii existente.