Ucraina va primi in 2024 rachete cu raza lunga de actiune GLSDB din SUA. Acestea au o raza de 160 km

externe

rachete glsdb

Ucraina va primi probabil la inceputul anului 2024 primul lot mare de arme cu raza lunga de actiune lansate de la sol cu diametrul mic (GLSDB), adaptate pentru a lovi la o distanta de 160 de kilometri, potrivit Reuters, citand Pentagonul si surse familiare cu acest subiect, relateaza Kyiv Independent.

GLSDB poate fi folosita de sistemul de rachete cu mobilitate ridicata (HIMARS) si are o raza de actiune aproximativ dubla fata de munitiile folosite in prezent de Ucraina, ceea ce ar putea consolida capacitatile de lovire pe termen lung ale Kievului.

Livrarea bombelor propulsate de rachete ghidate prin GPS a fost anuntata in februarie, iar estimarile initiale plaseaza momentul sosirii lor in Ucraina la sfarsitul anului 2023.

Deoarece contractul dintre Pentagon si Boeing pentru inceperea productiei a fost semnat abia in martie, se asteapta ca producatorul sa furnizeze GLSDB catre SUA in decembrie, potrivit Reuters.

Aceasta va fi urmata de luni de teste inainte ca sistemele sa fie expediate in Ucraina.

Sistemul de armament modern dezvoltat in comun de Boeing si compania suedeza de aparare Saab nu este in prezent in functiune in SUA.

Rusia a afirmat ca a doborat o bomba GLSDB in martie, dar un oficial american a declarat pentru Reuters ca niciuna dintre aceste arme nu a fost livrata Ucrainei pana in prezent.

GLSDB ar urma sa sporeasca arsenalul cu raza lunga de actiune al Ucrainei pentru lovituri adanc in spatele frontului. Washingtonul a livrat Ucrainei, in octombrie, o cantitate limitata de sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), cel mai probabil din varianta cu o raza de actiune de 160 de kilometri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: