Ucraina va primi rachete cu raza lunga de actiune ATACMS din SUA incepand chiar cu saptamana viitoare: „Imediat dupa ce semneaza presedintele Biden”

externe

ATACMS, livrare, Ucraina, Joe Biden

Senatorul Mark Warner, presedintele Comisiei de informatii a Senatului, a declarat duminica ca transporturile americane de rachete cu raza lunga de actiune „vor fi in tranzit” catre Ucraina chiar de saptamana viitoare, imediat dupa ce presedintele Biden semneaza legea privind pachetul de ajutor militar.

„Sper ca odata ce presedintele va semna, dupa ce Congresul isi face treaba, aceste materiale vor fi in tranzit pana la sfarsitul saptamanii”, a declarat Warner duminica la emisiunea „Face the Nation” de la CBS News, citat de The Hill.

„Moralul ucrainenilor a fost foarte bun, dar a fost subminat in ultimele doua luni, cand li s-au distribuit literalmente gloante rationalizate, opt pana la 10 gloante pe zi. Iar la obuze de artilerie, rusii trag zece, ei unu, nu poti pune la indoiala ca ucrainenii au curaj, determinare, dar daca nu au materialele necesare, nu pot duce aceasta lupta impotriva rusilor”, a adaugat senatorul.

Warner a remarcat ca in pachetul de ajutor sunt prevazute rachetele ATACMS cu raza lunga.

„ATACMS- cred ca administratia este gata sa furnizeze ATACMS. Este scris in aceasta legislatie”, a declarat Warner.

Camera Reprezentantilor a adoptat sambata un pachet de ajutor extern indelung asteptat, care include aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 26 de miliarde de dolari pentru Israel si 8 miliarde de dolari pentru aliatii din Indo-Pacific. Acesta include, de asemenea, alte masuri de securitate nationala, printre care o potentiala interzicere a aplicatiei TikTok.

Pachetul se indreapta acum spre Senat, care este de asteptat sa il adopte la mijlocul saptamanii viitoare.

Pachetul vine dupa luni de avertismente din partea administratiei Biden ca Ucraina are nevoie de ajutor suplimentar. Diviziunile puternice dintre legislatori au impiedicat adoptarea ajutorului timp de mai bine de un an, majoritatea alesilor de extrema dreapta exprimandu-si ingrijorarea cu privire la continuarea finantarii Ucrainei.

Congresul nu a mai adoptat un pachet de ajutor pentru Ucraina de la sfarsitul anului 2022, iar toate fondurile disponibile s-au epuizat in jurul sfarsitului anului 2023, lasand Kievul intr-o pozitie periculoasa, cu apararea aeriana si artileria epuizate, ambele cruciale in razboi.

Rusia a avansat pe campul de lupta in estul Ucrainei, cucerind orasul Avdiivka in februarie si amenintand sa cucereasca Chasiv Yar in regiunea Donetk.

Duminica, Warner a sustinut ca SUA trebuie sa fie „pregatite” sa-si apere propriile interese de securitate nationala si a subliniat legaturile Rusiei cu China, Iranul si, potential, Coreea de Nord.

„Stiu ca se folosea termenul de Axa Raului, aceasta ar putea fi combinatia de natiuni a Axei Raului din 2024”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: