Ucraina vrea sa adanceasca si mai mult Canalul Bastroe: „Similar canalului romanesc”

externe

Ucraina vrea sa inceapa lucrarile de adancire a canalului de transport pe Dunare inca din acest an, pentru a-si extinde rutele alternative de export de cereale, a declarat, marti, ministrul adjunct al renovarii si infrastructurii, Iuri Vaskov, citat de Reuters.

Ucraina a adancit deja Canalul Bastroe de la 3,9 la 6,5 metri, cu scopul de a creste exporturile de alimente din porturile sale fluviale.

Cautarea de rute alternative pentru exporturi a devenit o urgenta in timpul razboiului, dupa ce Rusia a blocat ruta traditionala de export a Ucrainei prin Marea Neagra si doar un volum limitat este livrat in cadrul acordului mediat de Turcia si Natiunile Unite.

Vaskov a declarat, marti, intr-o conferinta pe tema cerealelor, ca noua adancime a Canalului Bastroe a permis navelor sa poata opri in porturile dunarene ale Ucrainei, dar ca inca nu este suficient pentru navele incarcate care trebuie sa utilizeze Canalul Sulina care apartine Romaniei, care este mai adanc.

El a spus ca Ucraina ar dori sa extinda adancimea la 7,2 metri, similar canalului romanesc, si intentioneaza sa poarte discutii cu oficialii Uniunii Europene pe aceasta tema in viitorul apropiat.

Romania si-a manifestat ingrijorarea ca lucrarile in zona comuna a Deltei Dunarii pot ameninta fauna salbatica din Patrimoniul Mondial UNESCO si incalca tratatele internationale de protectie a mediului.

Un sfert din exporturile agricole ale Ucrainei trec in prezent prin porturile sale dunarene, in timp ce jumatate iese prin porturile de la Marea Neagra, iar un alt sfert traverseaza granita terestra de vest a Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: