externe

Ucrainenii acuza Romania ca le pune in pericol exporturile pe cale maritima: „Partea romana nu face fata problemei si ignora propunerile lucratorilor portuari ucraineni”

Publicatia Ukrainian Shipping Magazine acuza autoritatile din Romania ca pun in pericol exporturile pe cale maritima ale Ucrainei pentru ca nu vor sa ia in considerare propunerile partii ucrainene.

S-a format o aglomeratie de aproximativ 90 de nave in apropierea canalului maritim Sulina. Partea romana nu face fata problemei si ignora propunerile lucratorilor portuari ucraineni, scrie publicatia.

In prezent, exporturile ucrainene sunt partial conectate cu Dunarea si canalul maritim Sulina. Incepand cu 21 mai, in fata canalului s-a format o aglomeratie de aproximativ 90 de nave de marfa. Dupa cum a remarcat pe Facebook expertul ucrainean Andrii Sokolov, canalul este operat de partea romana, care nu s-a mai confruntat niciodata cu un asemenea aflux de nave.

„In ultimele patru saptamani, situatia a mers din rau in mai rau. Partea ucraineana a facut o serie de propuneri, in special, cum sa accelereze escorta navelor. Cu toate acestea, administratia canalului este foarte conservatoare si nu a acceptat nicio propunere in acest moment”, a declarat Sokolov.

Expertul a precizat ca Romania are „propria viziune asupra modului in care trebuie formata coada”.

„In prezent, aceasta problema este rezolvata exclusiv de administratia canalului, in spatele usilor inchise. Ei au incarcaturi prioritare, exista incarcaturi romanesti, care sunt considerate in afara randului. Exista un deficit de piloti care sa navigheze nava pe toata lungimea canalului pana in Ucraina”, a adaugat Sokolov.

Navele sunt acum la ancora si asteapta trecerea prin canal de 10 zile sau mai mult. Exportatorii ucraineni platesc pentru fiecare zi de inactivitate, suma de suprasolicitare a navelor ajungand la aproximativ 500.000 de dolari pe zi.

„Multa vreme, fiecare a luptat la nivelul sau, dar avand in vedere ca exporturile sunt tot ce ne-a mai ramas, aceasta problema trebuie ridicata la nivelul sefilor de guvern. Si sa se decida de urgenta”, a rezumat Andrii Sokolov.

Ukrainian Shipping Magazine scrie ca problema trebuie rezolvata urgent, deoarece noul sezon de recoltare incepe in Ucraina peste o luna. Exportatorii ucraineni cauta tot felul de modalitati de a exporta, iar pana acum nu au exportat complet recolta din 2021 si pur si simplu nu vor avea unde sa o depoziteze pe cea noua.

„Ignorarea de catre Romania nu numai ca ii costa scump pe exportatorii ucraineni, dar pune si mai mult in pericol operatiunile de export peste o luna”, precizeaza publicatia.

„In conditii de razboi, cand porturile ucrainene sunt blocate de invadatorii rusi, sprijinul din partea tarilor prietene este foarte important. Principalul lucru este sa se ofere acest sprijin acum, si nu atunci cand problemele ating proportii critice”, concluzioneaza publicatia ucraineana.

Antena 3 a filmat la fata locului in urma cu cinci zile.

Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Cehia face un nou pas contra Moscovei: refuza sa mai elibereze vize rusilor si belarusilor pana in martie 2023

Guvernul ceh a decis sa nu mai elibereze vize si permise de sedere temporara pentru…

13 ore ago

Mircea Geoana: „Rusia este o tara de o mare cultura, de o mare profunzime culturala, e un contributor masiv la cultura universala”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a afirmat, sambata, la Cluj-Napoca, in cadrul Festivalului…

10 ore ago

Patriarhul Rusiei, Kirill, a cazut in fund in mijlocul bisericii. Imagini transmise in direct la televiziunile din Rusia – Video

Patriarhul Rusiei, Kirill, a cazut in fund in timp ce efectua o slujba, sambata, intr-o…

18 ore ago

Trupele Rusiei au intrat si in Lisiceansk, acum au loc lupte de strada: „Anumite intreprinderi din oras au fost cucerite deja”

Fortele ruse si proruse au intrat sambata in orasul Lisiceansk din estul Ucrainei, unde au…

13 ore ago

Atac masiv de pe teritoriul Belarusului impotriva Ucrainei. 20 de rachete au fost trase catre un sat ucrainean

Rachete au fost trase din Belarus, aliatul diplomatic al Moscovei, catre regiunea de frontiera Cernihiv,…

15 ore ago